Кремъл с поредна дезинформация: Руските сили напредват по всички фронтове в Украйна

Русия заяви за напредване на нейните войски във всеки участък от украинския фронт. В същото време обаче наблюдателите забелязват много слабо придвижване, предаде АФП. А това говори, че руските сили трудно могат да възпират напредъка на ВСУ и успешните атаки в някои направления, които няма как да не тревожат властта в Кремъл. 

Линиите на фронта почти не се изместиха през 2023 г., но битките останаха интензивни. Последната голяма възпламенителна точка е почти обкръженият индустриален град Авдиевка, където Украйна каза, че отблъсква атаките. „Нашите военнослужещи действат компетентно и решително, заемат по-изгодна позиция и разширяват зоните си на контрол във всички посоки“, каза руският министър на отбраната Сергей Шойгу. На брифинг с висшето военно ръководство в петък Шойгу каза, че хората му „ефективно и решително нанасят огневи щети на украинските въоръжени сили, като значително намаляват техните бойни способности“. Неговото министерство обяви в сряда, че е поело контрола над Хромовое, малко село в покрайнините на Бахмут в източната Донецка област на Украйна, но други териториални придобивки се оказаха невъзможни.

Въпреки настояването на Москва, че нейните сили напредват, президентът Владимир Путин издаде указ в петък, който ще увеличи броя на войските с 15 процента, което е още един факт, който подлага на съмнения пропагандните внушения на Кремъл.

„Увеличаването на щатния състав на армията се дължи на нарастващите заплахи за нашата страна, свързани със специалната военна операция и продължаващото разширяване на НАТО“, казаха от армията, добавяйки, че около 170 000 войници ще се присъединят към силите като отговор към "агресивната дейност на блока НАТО".

През последните дни подобряването на метеорологичните условия след мощните бури в Южна Украйна и Русия по-рано тази седмица позволи на руските сили да засилят своите нападения и да използват отново дронове, казаха украински официални лица.

Москва хвърля войски и оборудване към опустошения от войната град Авдиевка в опит да обкръжи и превземе индустриалния център. Анализаторите предполагат, че са постигнали допълнителни успехи, макар и с огромна човешка цена. Докато Украйна твърди, че нейните войски продължават да отблъскват руските атаки.

Удържане на линията

„Нашите защитници твърдо държат линията в сектора на Авдиевка“, каза командирът на украинската армия Александър Тарнавски в ежедневната си информация. Градът, който някога е бил обитаван от около 30 000 души, е на фронтовата линия от 2014 г. и е част от региона Донецк, за който Кремъл твърди, че е анексиран заедно с три други региона. Той за кратко падна в ръцете на подкрепяните от Русия сепаратисти през 2014 г., а Украйна прекара последните девет години в изграждане на защити и окопи, за да защити града.

Тарнавски каза, че украинската офанзива "в сектора на Мелитопол" на юг продължава. Украйна се бори да отвоюва територия от Русия тази година. Миналия месец Киев каза, че е отблъснал руските сили на няколко километра от бреговете на река Днепър, което, ако бъде потвърдено, ще бъде първото му значимо настъпление от повече от 12 месеца. Преди очакванията за още една тежка зима, Украйна се опитва да предотврати разговорите за умора сред западните си партньори, опасявайки се, че помощта може да секне в случай на продължителна безизходица. Миналата година руските удари по украинската енергийна инфраструктура оставиха милиони на студено и тъмно за продължителни периоди.

Атаки с дронове

Киев подсили своите системи за противовъздушна отбрана, но призна, че се нуждае от повече оръжия, за да защити уязвимите региони, особено тези, които са по-близо до фронтовите линии. Руските сили изстреляха през нощта срещу неделя над две дузини ударни дронове и две ракети, проектирани от Иран, в южната и източната част на страната, каза Украйна. В петък военновъздушните сили съобщиха, че са свалили 18 от безпилотните самолети и една ракета над южните райони.

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че е унищожило украински военноморски дрон край западния бряг на Крим, който Москва анексира през 2014 г. Украйна също каза в петък, че е организирала атаки срещу руска железопътна линия в Сибир, на хиляди километри от фронтовата линия, в последния докладван саботаж на територията на Русия.

„Руснаците попаднаха в капана на СБУ два пъти – друг влак с гориво се взриви на Байкалско-Амурската железопътна линия“, каза източник от украинските правоприлагащи органи пред АФП, като се позова на службите за сигурност на СБУ. Нямаше незабавен отговор от руска страна, но Москва потвърди, че по-рано тази седмица екипаж на влак е забелязал дим в резервоар за гориво и е извикал пожарникари на мястото. AFP не успя да провери твърденията, направени от нито една от страните. Отделно в петък руската служба за сигурност ФСБ съобщи, че е арестувала двоен руско-италиански гражданин за извършване на саботажни нападения по заповеди на украинското военно разузнаване. Следователите го обвиняват, че е извършил атака с дрон срещу военно летище в района на Рязан през юли и е дерайлирал товарен влак с помощта на взривно устройство миналия месец. /БГНЕС