Красимир Вълчев с апел към родителите: Отнасяйте се с уважение към учителите!

Най-грешно е да покажем пред децата, че не уважаваме техните учители, заяви министърът

Красимир Вълчев

Красимир Вълчев

Увеличението на учителските заплати е много важно. Учителите са в основата на всички професии, ако имаме добри учители - ще имаме добри специалисти. 360 млн. лв са предвидени допълнително за повишаване на заплатите следващата година и още толкова за по-следващата. Трябва да се отнасяме с уважение към тях. Това е моят апел към родителите. Най-грешното нещо е да покажем, че не уважаваме учителите. Това заяви министърът на обравозанивто Красимир Вълчев в ефира на БНТ по повод предстоящото начало на новата учебна година. 

Образователният министър заяви, че са предприели няколко мерки за подобряване квалификациите на учителите. "Повишихме приема в професионално направление "Педагогика" и също така има възможността да получават допълнителна стипендия", обясни той.

"Учителят вече ще има свободата да провокира в децата интереса към дадена тема, да свърже различни знания, да ги накара да прочетат допълнително и също така да ги научи да мислят", каза още той. По думите му съвременните деца учат много по-добре чрез образи и затова се изграждат мрежи от безплатен безжичен интернет в училищата, също така разработваме електронни ресурси и ще обучим учителите за работа с тях. "Много е важно обучението за придобиването на дигитални умения", обясни още министър Вълчев.

По думите му много ученици заминават в чужбина. "Наблюдаваме явлението, че децата от ромските групи емигрират в чужбина. Голямото отпадане е след 7-ми клас. Проследяваме къде мигрират те", каза Вълчев и допълни, че все повече ще се усеща недостига на учители в системата.

Той коментира ресора на Мария Габриел с думите, че това е една чудесна възможност за страната ни.