Каракачанов с безумно обяснение: Атлантиците скачат срещу МиГ-овете, защото сега няма комисионни

Ремонтът на самолетите ще се извърши от производителя и ще излезе много по-евтино на българския данъкоплатец, твърди военният министър

Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов

Какво предлагат атлантиците, да останем без отбрана. Това обяви министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод протестите срещу това ремонтът на българските МиГ-ове да се извършва от руската страна, цитиран от Канал3. Вицепремиерът уточни, че вече е подготвен рамков договор, който ще се сключи директно с производителя и така процедурата ще излезе много по-евтина за българския данъкоплатец.

"Процедурите по обжалване на това споразумение от страна на украинската компания са завършени, но договор в дадения момент с РСК "МиГ" засега не е подписан. Разчитаме да сключим споразумение възможно най-бързо", обяви министърът на отбраната, който коментира пред журналисти днес ситуацията.

"Какво правим, ако ние не ремонтираме нашите самолети и не ги поддържаме? Означава ли, че тези хора, които днес се правят на най-големите атлантици, какво предлагат тези хора? България да спре да има авиация, да няма кораби, защо?, риторично попита военният министър и продължи с разсъжденията си:  Логиката е проста, или може би въпросът е друг? Защо когато предишни министри сключваха сделки за ремонт и поддръжка на същите тези МиГ-ове, които имаме - МиГ 29, но го правеха през фирми-посредници и тези фирми-посредници пак доставяха резервните части от Русия, от РСК "МиГ", защо тогава ги нямаше тези атлантици да викат и да скачат? Може би защото сега няма комисионни. Задавам този въпрос. Тъй като ние в момента сме подготвили рамков договор, след което ще сключим договор, директно с производителя. Тоест на българския данъкоплатец, ремонтът, поредният ремонт на МиГ-овете ще му излезе по-евтино.

Или може би поради факта, че този път няма да има фирми-посредници, няма да има някой който ще спечели някой лев на гърба на българския гражданин, на гърба на Българската армия това дразни някои хора? Този въпрос задавам. Защо преди една година, когато края на 2016 г. беше сключен договор от моя предшественик, който е пръв НАТО-вец, сред НАТО-вците, както е известно, за 65 млн. лв. за 10 двигателя от Русия. Пак от Русия, не от Луната, не от Канада, не от някъде другаде, защо тогава нямаше протести. Каква е логиката? Аз просто едно нещо се сещам, че този път няма да има фирми-посредници, някой няма да спечели от тази работа и е недоволен. Нека да ме опровергаят", заяви Каракачанов.