Иванов: Ротацията се провали, защото ГЕРБ и ДПС не искат да се разделят със 100% власт в регулаторите и съдебната власт

Неучастието на Борисов в разговорите за кабинет показа камофлажния характер на проведените прегевори, посочи още той

Христо Иванов

Христо Иванов

Тази идея да бъде ограничен кръга на избора за премиер беше споделена от всички политически сили, защото имахме за цел България да бъде република с парламентарно управление. Това заяви в студиото на Би Ти Ви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Дали ще получим политически служебен кабинет зависи от Радев. Ще получим това, което президентът ще успее да направи, подчерта лидерът на „Да, България“. И добави, че бързането да се говори за криза, да се инжектира поредното притеснение не работи за никого. Затова трябва да се прояви здрав разум, посъветва Иванов.

По думите му е възможно да имаме избори 2 в 1. Самоцелното даване на третия мандат би било безотговорно действие. Напълно възможно и целеоправдано е да бъдат изборите 2 в 1, защото не сме чак толкова богата държава, че да хвърляме толкова много пари.

Съпредседателят на ДБ обясни открехна завесата защо се е провалила ротацията. 

Ротацията се провали, защото ГЕРБ и ДПС не са готови да се разделят със 100% власт, които имат в регулаторите и съдебната власт. Ние поставихме въпроса за независимост и прозрачност на процеса при тези промени. Но веднага последваха остри реакции от страна на Борисов и Пеевски, който веднага скочи срещу нашите принципи. Това беше моментът, когато стана ясно, че при тези условия те няма да допуснат да има ротация. И това беше видимо – те взривяваха този процес 4-5 пъти. Търсеха се поводи да не се случи ротацията, посочи Иванов. 

По думите му ПП-ДБ са направили компромиса за 18 месеца. Може да има смяна на министри – само при взаимно съгласие. Естествено са искали оставката и смяната на министъра на вътрешните работи и то с аргументи, които би трябвало да са били в интерес и на двете политически сили. Защото този човек допусна полицейско насилие в София. Самият факт, че Борисов не участваше в тези разговори, е показало „камофлажния характер на преговорите“. 

Ние не сме искали цялата власт. Нямало е лисчета за кабинет, а постигане се съгласие между двете страни. Но никога в историята на българската демокрация не се случвало подобно нещо  – да отиде Габриел със списък на министрите. Естествено, че доверието към нея се промени. И връщането към разговорите беше за нас допълнителен компромис. И накрая получихме това писмо от ГЕРБ – като бракоразводна жалба, която може да ни постави в съдебен спор. Въпросът тук е дали носим политическа отговорност, или търсим повод да се обиждаме. Ние два пъти – и в рамките на първия, и при втория мандат, предложихме да се върнем към първоначалната формула. А ГЕРБ дават среднощна пресконференция, за която ние научаваме от телевизията. Беше счупена уговорката между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ от преди 18 месеца, подчерта партийният лидер. 

Искам в съдебната власт и регулаторите да се назначат независими хора, при един прозрачен процес. Това иска Христо Иванов, обясни лидерът на „Да, България“. Ние показахме, че се борим България да излезе от институционалното блато, в което страната ни е затънала. Не сме се договаряли нищо с ГЕРБ за след изборите. Очевидно е обаче едно - има проблем и той е регулаторите и съдебната власт, каза на финала съпредседателят на "Демократична България".