Иван Гешев: Сякаш в момента тече мащабен план - гущерът къса опашката си, също като в зората на 90-те години

Резултатът е видим - политиците счупиха държавата, пълен разпад в МВР и службите за сигурност

Иван Гешев

Иван Гешев

Меките китки на интимната коалиция не могат да преборят престъпността

След Къро, Джингов, брат Галев и Трактора, плахо се прокрадва новината за смъртта на Петьо Еврото, казва пред Faktor.bg бившият главен прокурор

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Гешев, каква диагноза за българската правораздавателна и правоохранителна система е убийството на Алексей Петров?

- Диагнозата е очевидна за всички - пълен разпад на държавността. И нека да е ясно - дотук ни докараха безхаберието и безотговорността на настоящите политици. С действията си те създадоха среда, която благоприятства разрастването на престъпността. През последните години те безогледно газеха Конституцията и многократно издевателстваха над законодателството, за да го изкривят в тяхна полза. Днес всички ние се сблъскваме с плодовете на техния труд. Резултатът е видим - политиците счупиха държавата. Не може през месец да сменяш ръководителите на правоохранителните органи и после да очакваш, че всичко ще върви както трябва. Единственото, което можеш да постигнеш по този начин е пълен блокаж на институциите. И те го постигнаха.

- Реалистична ли е версията, че бившата барета и съветник в ДАНС е физически отстранен, защото е конструктор на сегашното правителство, което накърнявало руски интереси?

- Не, тази версия не звучи достоверно, но въпреки това се налага съвсем целенасочено в публичното пространство от говорителите на  управляващата сглобка. Целта на този разказ е да оправдае провала на управляващото мнозинство и да скрие факта, че интимната коалиция се провали с управлението на държавата още преди правителството ѝ да е изкарало дори и първите си сто дни. Представителите на сглобката често си служат с този подход. Намират си враг, когото демонизират при всякакъв повод и впоследствие се опитват да оправдаят провалите си с него. Доскоро “виновен за всичко” беше главният прокурор. Русия може да бъде критикувана за много неща, но в този случай вината е на управляващите, които се провалиха катастрофално в сферата на сигурността.

- През последните месеци Петров бе твърде активен медийно – даваше политически оценки, самопредлагаше се за шеф на ДАНС, дори ви прикани публично да напуснете поста главен прокурор. От къде идваше тази негова увереност?

- Трудно ми е да кажа, защото не се познавах с него. Мисля, че на този въпрос отговор трябва да дадат други хора - Бойко Борисов, Кирил Петков, татко Петко... Това са хората, които, от една страна са били достатъчно близки с него, а от друга - са имали възможността да осигурят медийния и политически комфорт на Алексей Петров. 

- Убийството му е повод отново да се коментира делото „Октопод“, защо държавното обвинение не протестира последната оправдателна присъда по него? Можеше ли Петров да влезе в затвора?

- Не съм много добре запознат с делото “Октопод”. То започна доста години преди да стана главен прокурор, а когато заех поста делото вече беше в своята финална фаза. Според мен тук е важно да се знае, че съдът на два пъти се произнесе, че Алексей Петров е невинен. Аз пък като магистрат съм научен, че съдебните решения не трябва да се коментират. Колкото до отказа от обжалване пред ВКС, за който питате, мога да кажа само, че такова е било решението на наблюдаващия прокурор. Независимо от спекулациите в публичното пространство, никога не съм си позволявал да се меся в работата на прокурорите. Смятам, че така е редно и се надявам, че и хората, които ще заемат този пост след мен също, няма да го правят.

- Сигнал ли е този атентат за разпад в системата за сигурност и МВР?

- Да, категорично, защото убийството на Алексей Петров не е изолиран случай. Свидетели сме на поредица от тревожни събития в сферата на сигурността. Първо имаше заплаха от Красимир Каменов за разправа с висши полицейски служители и прокурори. Вместо да предприемат мерки, политиците реагираха с насмешка. Последва атентатът срещу мен. После в рамките на по-малко от три месеца се случиха поредица от събития. Първо, беше убит Красимир Каменов. Дали не беше екзекутиран, защото е съдействал на известна евроатлантическа служба? След това при съмнителни обстоятелства се удави близкият до ПП адвокат Джингов. Все още никой не е коментирал официално и кончината на Брат Галев в началото на юни. Сега пък ставаме свидетели на разстрела на Алексей Петров, а в медиите плахо се прокрадва новината за смъртта на Петьо Еврото.

Събитията се случват прекалено често, за да бъдат случайни. Изглежда така, сякаш в момента тече мащабен план. Гущерът къса опашката си - също като в зората на 90-те години. Сигурен съм обаче, че този път ще бъде различно. Европол и партньорските служби, които подпомагат разследването на атентата срещу мен, със сигурност знаят достатъчно и скоро ще дадат отговорите на много въпроси.

- Преди няколко месеца, след опита за покушение срещу вас предупредихте, че мутренските времена се завръщат, тогава политиците реагираха с насмешка, но днес тази констатация се повтаря от доста експерти.

- Да, превърнахме се в бананова република. Връщаме се със страшна скорост към най-мрачните времена на 90-те години и днес всички безпристрастни експерти са съгласни с мен. Държавата е в ступор и не може да реагира, защото управлението е уплашено и неадекватно. Системата за сигурност вече не работи и виновни за това са политиците, които я разградиха, докато се опитват да си поделят властта. 

За съжаление и гражданите вече не могат да бъдат сигурни не само за икономическото си бъдеще, но дори и за живота си. И изглежда, че нещата ще се влошават все повече, докато настоящата управляваща сглобка е на власт. Причината за това е очевидна - управлението на ротацията ще носи със себе си все повече хаос и нестабилност. 
Аз пък смятам, че държавата трябва да се управлява по съвсем различен начин. Престъпността може да бъде преборена само с твърда ръка и безкомпромисно прилагане на закона. Меките китки на интимната коалиция не могат да решат проблема, те само го задълбочават. Време е кормилото на държавата да бъде хванато от силна и стабилна ръка.