Ирина Дилкинска - главен юрист на OneCoin и човек на Ружа Игнатова, влиза в затвора в САЩ

Ружа Игнатова

Ружа Игнатова

Ирина Дилкинска, която ръководеше юристите на OneCoin, получи вчера в САЩ присъда от 4 години затвор и задължение да възстанови над 111 млн. долара. Новината съобщи прокуратурата в Южния район на Ню Йорк, която от години разследва базираната в София схема, ръководено от Ружа Игнатова, пише Дневник. Игнатова е обвинена в САЩ за огромна измама, свързана с обещания за печалби от криптовалута.

"Участието на 42-годишната Ирина Дилкинска в разрастващата се пирамидална схема OneCoin е грубо нарушение на задълженията ѝ. Вместо да спазва закона и да приеме позицията си на ръководител на отдела по правни въпроси и съответствие на дейността, тя е улеснила и е извършила пране на пари, подпомагайки експлоатирането на милиони жертви. Както Дилкинска разбра днес, нашата служба ще търси отговорност от всеки извършител от схемата OneCoin, независимо къде може да се укрие", заяви американският прокурор Деймиън Уилямс, цитиран от официалното съобщение.

Уилямс похвали "изключителната работа" на ФБР и на отдела за криминални разследвания на данъчната служба на САЩ. Обвинението се ръководеше от службата за сложни измами и киберпрестъпления и за него отговаряха прокурорите Никълъс Фоли, Джулиана Мъри и Кевин Мийд.

Заради умишлено неверните твърдения на ръководството на OneCoin в схемата са били вложени над 4 млрд. долара. Само между последните месеци на 2014 г. и първото тримесечие на 2016 г. финансовата пирамида е отчела "печалби" за 2.735 млрд. евро, се казва в документите по делото.

Като главен юрисконсулт Дилкинска е трябвало да отговаря за това дейността на фирмата да следва законите. Вместо това тя всеки ден е подпомагала операциите и прането на пари от OneCoin, включително е участвала в организирането на трансфера на 110 млн. долара, придобити от фирмата с измама, към юридическо лице на Каймановите острови.

Един месец българката ще бъде освободена условно, през който ще трябва да възстанови липсващите 111 440 000 долара.