Илияна Кирилова: Предстои издаването на европейска заповед за арест на Паскал

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков все още не е разпитан

Предстои да бъде издадена европейска заповед за арест на Никола Николов-Паскал – централна фигура в скандала с митниците и данните за контрабанда. Новината баше съобщена от градския прокурор на София  Илияна Кирилова пред бТВ.

По отношение на това дали снимките, които се появиха в пресата, са част от делото по случая, Кирилова заяви, че има забрана по отношение на прокурорите да коментират това и че съдът е мястото, където трябва да бъдат представени доказателствата. По думите ѝ, предстоят разпити на още свидетели.

Тя уточни, че бившият вътрешен министър Бойко Рашков все още не е разпитан.  

Ролята на бившия главен секретар Живко Коцев, „ако има такава, предстои да бъде изяснена“ след още свидетелски показания,  посочи Кирилова.

 „Повдигнато му е обвинение е за участие в организирана престъпна група. Разпитани са 50 човека, но по това дело предстоят още разпити, които трябва да дадат по-голяма конкретика по евентуалната роля на бившия главен секретар на МВР.“ – поясни тя.

Според нея не може да се отрече, че той има една добра кариера.

„От разпита, който изтече, се разбира, че той го е правил от лоялност към свои бивши началници и настоящи приятели – това е, което аз видях. На този етап има яснота, но няма как да я споделя, защото не бива г-н Коцев да научава за това от медиите.“ – отбеляза тя. 

Градският прокурор на София коментира и изтичането на снимки, свързани с казуса, в публичното пространство:

„Това е въпрос, който доста време седи на дневен ред. Не може да бъде отговорено еднозначно. Материалите по едно дело минават през много хора. Второ – когато едно дело постъпи в съда с него имат право да се запознаят адвокатите и е твърде неприятно, особено за прокуратурата, защото се наблюдава тенденция за „омаскаряване“ на тези хора, както се изразяват медиите.“

Илияна Кирилова коментира също и случая с Петър Петров-Еврото:

„Това, което зная, е, че той е имал намерение да ме залива с киселина. Доколкото зная, излезе един разпит на Любена Павлова – оттам научих.“ – каза Кирилова, като поясни, че познава Петров от 1995-1996 г., когато е бил прокурор.

„Дълги години не съм комуникирала с него. Обяснила съм един момент от личния си живот, при който се срещнах с него след дълго прекъсване.“ – добави тя.

Прокурор Кирилова заяви, че Петър Петров-Еврото няма как да ѝ влияе.