Проверяват строителство на варненски плаж по сигнал до Министерство на туризма

Става дума за Офицерския плаж във Варна, който за определен период бе обявен за опасен

Министърът на туризма Стела Балтова е разпоредила незабавна проверка във връзка с множество сигнали за строителство, извършвано на т.нар. Офицерски плаж във Варна, пише "Дневник".

Според него върху пясъчната ивица на плажа в момента са излети бетонни стъпки, върху които се изгражда масивна метална конструкция.

Проверката по документи, извършена до момента от Министерството на туризма, е показала, че на 13 юни м.г. едноличното търговско дружество "Теменуга 2014", представлявано от Александър Александров, е сключило договор за наем на плажа.

Съгласно този договор наемателят има право да постави преместваеми обекти и съоръжения, в това число може да осигури допълнителна търговска площ около заведения за бързо хранене, след разрешение от главния архитект на общината. "Това става въз основа на одобрена от министъра на туризма специализирана схема на преместваемите обекти и съоръжения, в това число допълнителната търговска площ", се казва в разпространеното днес съобщение от Министерството на туризма.

Подобна схема за Офицерския плаж във Варна вече е била одобрена от бившия министър Николина Ангелкова на 22 юли м.г.

"Разрешението за поставяне (на обекти) върху територията на морския плаж се издава от главния архитект еднократно за срока на договора за наем и е валидно до изтичането му или до промяна на схемата", се казва още в информацията на Министерството на туризма.

В нея се пояснява, че съгласно Закона за устройство на територията правомощия по поставянето на преместваеми обекти и съоръжения на плажната ивица, както и по тяхното премахване има кметът на съответната община. Относно разрешенията за поставяне на преместваеми обекти е компетентен главният архитект.

Заради изливащия се в непосредствена близост до плажа главен отводнителен канал на Варна през миналата година плажът неколкократно бе обявяван за опасен.