Облекчиха наемането на сезонни работници от трети страни в туризма

Работодателите в туризма вече могат да наемат работници и служители от трети страни за сезона по още по-облекчена процедура, след като в бр. 48 на Държавен вестник бяха обнародвани промените в Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

С тях се намаляват изискванията към документите, които работодателите трябва да представят за получаване на разрешение за достъп до българския пазар на труда за тези лица.

Ежегодната кампания за контрол на трудовото законодателство по черноморските курорти вече стартира.

През най-активните месеци - юли и август, контролната дейност на Агенцията в тях ще бъде подпомогната от екипи от други области поради големия ръст на сезонната заетост. По данни на Националния статистически институт за 2016 г. заетостта в трите области с курорти - Бургас, Варна и Добрич, през месец юли спрямо март се е увеличила с над 55 000 души. Ръстът в област Бургас е с около 29 000 души, а в област Варна - около 21 000.

Редът за наемане на чужденци от трети страни е регламентиран в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, както и в Правилника за прилагането му.

Компетентният орган за осигуряването на достъп до пазара на труда е Агенцията по заетостта. Работодателите са длъжни да уведомят Главна инспекция по труда в седемдневен срок от действителното започване на работа на чужденеца.