Николина Ангелкова: Туризмът в България с растеж от 25%

Николина Ангелкова

Николина Ангелкова

"В последните две години туризмът в България отчита растеж от над 25%. През миналата година близо 8,9 млн. са чуждестранните туристически посещения, от които 5,3 млн. са избрали да посетят Черноморието", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред делегатите от Световния съвет за пътувания и туризъм, съобщи пресслужбата на МТ.

Министърът посочи още, че в момента се работи отделните регионите в страната да бъдат разделни на девет обособени туристически района. Например Черноморието ще бъде разделено на два района - Северно и Южно.

"В повечето държави има повече туристи в големите населени места, разбира се, докато в по-малките, в провинцията, няма толкова много хора. Същото се отнася и за България. Затова целта на министерството е да се фокусира върху привличането на туристи в цялата страна. Затова сме се фокусирали върху културно-историческото ни наследство. България е на трето място в Европа по открити артефакти", коментира тя.

"Българското министерство на туризма разработи 8 тематични маршрута, обобщаващи над 150 културни обекта в повече от 70 места в България", заяви министърът и поясни, че културни-историческите дестинации са достъпни на интернет страницата на ведомството.

"Създаването и популяризирането на тези дестинации оказва важна роля за развитието на местните атракции, като благодарение на тях в някои от обектите по маршрутите е достигнато 90 на сто увеличение на посещенията", посочи още министър Ангелкова.

Тя акцентира, че популяризирането на дестинациите е шанс за местните общности да осигуряват заетост в дадените региони и за създаването на социално-икономическа стабилност.