София и Скопие се договориха за общ Балкански туристически проект

Двете страни ще си сътрудничат и при случай на бедствия и аварии

България и Македония ще работят заедно по създаването на общ Балкански туристически маршрут. За работна група между двете страни се договориха министърът на туризма Николина Ангелкова с Кочо Ангушев, вицепремиер по икономическите въпроси на Македония. Това стана по време на днешното съвместно българо-македонско правителствено заседание, съобщиха от правителствения пресцентър.

Двупосочният обмен на туристи е много добър, поясни министър Ангелкова. Тя поясни, че Македония е сред водещите туристически пазари за България. В периода януари-септември у нас са пътували повече от 413 хил. македонски граждани. 
Това е с 5,8% ръст спрямо същия период на 2016 г. и Македония заема шесто място по отношение на генериращите туристи за България, обясни министърът.

Традиционно македонските туристи идват у нас, за да посетят Черноморските курорти, но има и сериозен интерес към зимни курорти като Банско, Боровец и Пампорово, допълни тя.

Планира се и провеждането на дни на България в Македония и дни на Македония в България. Предвижда се и организация на опознавателен тур на македонски журналисти и туроператори.

България и Македония ще си сътрудничат и при случай на бедствия и аварии с доброволна помощ и предоставяне на информация. Ще се обменя техническа и правна документация, методологична и друга литература, видео и снимков материал във връзка с превенцията и реагирането при бедствия. Снабдяването на спасителните екипи с оборудване, провеждането на съвместни експертни срещи, семинари, учения също са обект на Споразумението.

По време на съвместното заседание Българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" ЕАД и Акционерното дружество за извършване на енергийни дейности Македонски енергийни ресурси "МЕР АД Скопие" подписаха споразумение за провеждане на предпроектно проучване за изграждане на нова газова междусистемна връзка.