Анализатори: Замразяването на цените е див популизъм; ще има ефекта на ластика

Ще наблюдаваме едно постоянно поскъпване на цените на хранителните стоки. Това каза финансистът Емил Хърсев пред бТВ по повод цените у нас.

Икономистът Владимир Каролев пък припомни 1996-1997 г., когато е имало убийствени скокове на цените. В последните три години имаме около 25% увеличение на доходите, а само 7.6% на малката потребителска кошница. В последната година юли 2011 г. – юли 2012 г. имаме 2.6%, единствено в последния месец имаме увеличение, което е 2.2%, което е основно от увеличението на тока, коментира Каролев. По думите му, единственото, което ще се усети като увеличение е сметката ни за ток. „Аз очаквам да има още едно увеличение на цената на тока”, подчерта финансистът.

По повод замразяването на цените, Каролев каза, че това е див популизъм. Върху цените не може да влияе една малка държава, коментира финансистът. Той припомни, че търсенето и предлагането определят цените.

Емил Хърсев даде пример с ефекта на ластика. Със замразяването на цените автоматично ще има последващ ефект. Правителството трябва да търси адаптация на цените, а не да ги натиска, защото пречи на нормалното развитие на отрасъла, посочи Хърсев.