Съвети за покупка и инсталиране на камери за видеонаблюдение

снимка: Pexels

снимка: Pexels

Независимо дали се касае за сигурността на личния ви имот или е нужно да защитите бизнес обект – видеонаблюдението е необходимост. Докато нуждата от средства от видеонаблюдение расте, с нея расте и каталогът от опции и продукти.

Решението каква система за видеонаблюдение да изберем се оказва трудна задача, при която е най-важно да съобразим с личните си нужди. Ето защо сега ще разгледаме основните отправни точки, които да помогнат в избора на добра система.

Съобразете нуждите си за видеонаблюдение

Камерите за видеонаблюдение са инвестиция във вашата безопасност, поради което е най-важно да открием именно тези, които биха били най-подходящи. И макар, че при камери за видеонаблюдение цените да варират, то те не би трябвало да са водещи при избора.

Устойчивост на атмосферни влияния

В днешно време камерите за наблюдение не се страхуват от капризите на природата. Има десетки решения на пазара, разполагащи с IP рейтинг (защита от проникване на вода и прах), но те се препоръчват само при външен монтаж, където системата наистина е застрашена от външни влияния. Ако е предвидено монтиране в затворено помещение, съвсем спокойно може да пропуснете тази стъпка

Каква площ трябва да покриват

За големите открити пространства ще имате нужда от камери с по-висока резолюция или снабдени със специални обективи за увеличаване или фокусиране на образите. Може да предпочетете камера за наблюдение през телефона, за да не се налага да инвестирате допълнителни средства в сложна инсталация.

Бюджет за покупка и инсталация

Една народна поговорка гласи: „Евтиното винаги излиза по-скъпо“. Това с пълна сила важи и тук. Разбира се, най-скъпото решение не винаги е най-доброто, но се уверете, че разполагате с достатъчно средства, за да се сдобиете с качествен комплект, без да правите компромиси.

Основни видове камери за видеонаблюдение

Двете основни групи видео камери между които може да избирате в момента са аналогови и цифрови. Те се различават не само по начина на свързване, но и по някои параметри.

IP Камери

Както вероятно се досетихте, IP камерите се свързват директно към интернет, без значение жично или безжично. Те могат да бъдат настроени да бъдат достъпвани от големи разстояния, както и да пращат известия при настъпили събития. Голямото предимство на безжичните камери за видеонаблюдение, освен лесното свързване е високата резолюция, която ги прави подходящи при наблюдение на лица, номера на автомобили и други.

Аналогови

Основният фактор, който да вземете предвид при покупка на охранителна камера от аналогов тип е факта, че сигналите, постъпили от тях не подлежат на компресиране, което означава, че качеството на картината се запазва много високо. Свързаността при тях, за разлика от IP камерите се осъществява през кабел. Макар тази инсталация да не позволява отдалечена свързаност, често те се оказват най-евтиния вариант и е достатъчен за голяма част от клиентите.

231229_pexels-ron-lach-Whitepress.jpg

снимка: Pexels - Ron Lach

Допълнителни фактори при избор на камери

За да се уверите, че ще се сдобиете с правилния комплект охранителни камери, със сигурност се нуждаете от още няколко насоки.

Определете необходимият ви капацитет памет

Замислете се дали ще съхранявате записи за изминали дни. Ако имате нужда от допълнителна памет, в която да запазвате запис, трябва предварително да го съобразите и да купите подходяща камера за наблюдение.

Изберете допълнителни функции

Известия при движение, работа при слаба осветеност, разпознаване на лица – все опции които са налични при различните видове – било то IP камера или аналогова версия. Ако имате нужда от някоя от споменатите опции, със сигурност трябва да го помислите още при покупка. Подходящи в случай на нужда от различни режими на работа са Dahua камерите, които съчетават в себе си богат набор от опции и настройки.

Предварително обмислете къде да ги поставите

Местоположението е от особена важност. Разположете видеокамерите за наблюдение така, че да не сочат към пряка слънчева светлина или към отразяващи повърхности, тъй като те могат да компрометират качеството на изображенията. Избягвайте да ги поставяте и зад препятствия, които да блокират изгледа. Ако използвате външна wifi камера, уверете се че е разположена достатъчно високо (ако съществува риск от вандализъм), но и да бъде с достатъчен обхват, че да може свободно да наблюдавате желаните зони.

Помислете за бъдещо разширение

Ако в бъдеще се наложи да добавите допълнителни камери и да разширите периметъра на наблюдение, със сигурност не бихте били очаровани, ако трябва да подмените цялата система. Именно затова, ако планирате да добавите още устройства в последствие, предвидете го от самото начало. Най-лесния вариант е, ако вашата система е изградена от безжични камери. Тяхната инсталация и настройка е най-лесна и в рамките на минути можете да добавите нова wifi камера, без особени усилия.