Георгиева: Реалистично е догодина България да е в Еврозоната

Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева

"Важното е през 2025 г. България да бъде в еврозоната", това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от БГНЕС.

Георгиева добави, че това е съвсем реалистично и че за България влизането в Ерозоната е приоритет.

"Това е начин, по който можем да подобрим конкурентоспособността на българската икономика, да намалим разходите по транзакции в търговията и във финансовата сфера, за някои отрасли на икономиката да увеличим привлекателността на България и да сме по-привлекателни за прилив на инвестиции в страната", обясни Георгиева.

Според нея, има добри условия страната да ги покрие до края на годината.

"И догодина по някое време тя може да бъде в еврозоната", убедена е Кристалина Георгиева.

Тя заяви, че препоръчват българското правителство да бъде особено внимателно за тези инструменти, които са в техните ръце и оказват влияние на движението на цените не само за влизането в еврозоната.

"Защото всички знаем, че инфлацията е като данък върху доходите на хората и особено тежко се отразява на по-бедното население тук и навсякъде по света. България съумя да задържи растежа в позитивна територия и миналата година, и тази година. За тази година прогнозите са около 2,7%", подчерта Георгиева.

Тя коментира инфлацията, като каза, че се очаква до към края на годината да падне до към под 4%.

"България стои много добре, с изключение на инфлацията, което не е наш проблем. Не ние създадохме тази инфлация", коментира още Георгиева.

Експертната мисия на МВФ, която е на посещение у нас, приключва на 19 март.