Експерт: Присъединяването на България към еврозоната е по-реалистично през 2026 г.


Януари 2026 година е по-реалистичната дата за приемането на България в еврозоната, казва пред "Политико" Чинция Алчиди от брюкселския Център за изследване на европейската политика. Експерти и политици, с които изданието разговаря, са убедени, че целта за приемане на еврото на 1 януари догодина няма да бъде изпълнена.

Финансирана от Русия дезинформация е сред причините за намалялата обществена подкрепа в България за приемането на еврото, се твърди в статията. Страната ни няма да влезе в еврозоната от януари догодина не само заради политическите сътресения, но и заради постоянната инфлация и липсата на обществена подкрепа. 

"Политико": Дезинформация от Русия причина за отпор срещу еврото в България
Някои български политически лидери, включително управителят на БНБ, допускат това да се случи в средата на 2025 г. Същевременно официални представители и експерти, свързани с техническите аспекти на присъединяването, заявяват, че влизането в средата на годината е нетипично.

Следващият доклад на Европейската централна банка за България, който трябва да определи дали тя е готова, се очаква преди лятото.

За да се присъедини България, тя не трябва да превишава с повече от 1,5 процентни пункта трите страни от ЕС с най-добри показатели. Според Жолт Дарваш от брюкселския мозъчен тръст "Брюгел" иначе страната ни е в добра бюджетна позиция.

Според него настоящата прогноза за инфлация от 2,9% през 2025 г. показва, че страната може да влезе в еврозоната през 2026 г. Дарваш обаче допълва, че има място за маневри и "сивата зона", която позволи на Хърватия да се присъедини през 2023 г., може да бъде използвана за съкращаване на срока за България. Само че това трябва да бъде оправдано.