И "Глас народен" напуска Реформаторския блок

Партията не вижда смисъл да продължава да легитимира политическия разпад на традиционната десница

Партията на Светослав Витков "Глас народен" напуска Реформаторския блок. От формацията на Светослав Витков от група "Хиподил" публикуваха писмо, в което обявиха мотивите за решението си.
 
Ето  писмотото на "Глас народен":

"През месец февруари 2017 г. ПП "Глас народен" подписа коалиционно споразумение с Реформаторски блок, с ясната идея, че единствения път за запазване на дясното, е обединение. В последвалата предизборна кампания за 44-то НС разцепените на три и самоопределили се за десни коалиции воюваха сами със себе си като оставиха на изборното поле близо 300 хиляди души без представителство в българския парламент. От това спечелиха ГЕРБ, БСП, ДПС, ОП, та дори и ВОЛЯ на Марешки, които произвеждат най-големия законодателен брак в политическата история на България". 

От партията подчертават, че в последните месеци са инициирали дебати и срещи за обединение на десните партии, като ясно са заявили, че нямат претенции да си приписват водеща роля, но обединението е задължително, за да има дясната опозиция алтернатива на сегашното управление. 

"В момента, традиционната десница продължава своя разпад, като десните партии търсят партньори, без значение от мястото им в политическото пространство, чрез които да се бори за влизане в Парламента. Не виждаме смисъл да се продължава легитимирането на политически разпад на традиционната десница", заявиха още от формацията. 

Според тях замразяването на членството на партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" е ясен знак за разединени позиции и непреодолими различия в Реформаторския блок. Преди дни оттам призоваха Блокът да поиска оставката на Бойко Борисов и да се върви към предсрочни избори.

"Глас народен" не вижда смисъл да продължава да легитимира политическия разпад на традиционната десница, като следва позиции и действия, в чиито смисъл не сме убедени и които задълбочават разединението. С настоящото писмо заявяваме, че "Глас Народен" продължава самостоятелно като остава отворена към всички десни партии, организации и граждани за диалог, общи политики и инициативи", се казва още в изявлението на парти