InformNapalm с най-важното от хакнатата поща на Александър Бабаков, зам.-председател на руската Дума

Александър Бабаков

Александър Бабаков

Хакерите от екипа на „Кибер Съпротива“ предадоха на международната разследваща общност InformNapalm доста тлъста риба, високопоставен руски политик, заместник-председател на Държавната дума на РФ Александър Бабаков.

Колкото по-висока е позицията, толкова по-голямо количество информация трябва да анализират изследователите. Украински хакери изкормиха тази риба, отделиха костите и люспите и днес сме готови да споделим с вас най-интересната информация за влиянието на Бабаков върху формирането на петите колони в други страни по света, заобикалянето на санкциите срещу РФ, и личните му корупционни схеми на стойност милиарди рубли. Информацията е много, и не цялата е включена в статията. Затова анонсираме, че пълният пощенски архив от канцеларията на Бабаков (повече от 11 GB) ще бъде направен публично достъпен от хакерите веднага след публикуването на тази статия, така че и други разследващи журналисти да могат да изследват интересни за тях аспекти от дейността на Бабаков от дъмпа, който условно нарекохме BabakovLeaks.

Александър Бабаков. Общ портрет

От открити източници е известно, че Бабаков е роден на 8 февруари 1963 г. в Кишинев. Икономист по образование, многократно е избиран в Държавната дума на РФ. В политическата му кариера има всичко – от енергетика до отбранителна индустрия.

Но основната му сфера на отговорност, както се вижда от кореспонденцията му, е прилагането на активни мерки и хибридно влияние на РФ в чужбина на парламентарно ниво. Съответно в Думата той се занимава с международни въпроси (междупарламентарно сътрудничество, връзки със сънародниците зад граница). Влиятелна личност вътре в РФ и в чужбина. Има широки връзки извън Русия. Корупционер. Враг на Украйна.

Големият син на Бабаков – Михаил, също е учил във Франция и след началото на мобилизацията в РФ е регистриран като помощник на депутат от Държавната дума на РФ (на баща си) (PDF). На Михаил наскоро е извадена военна книжка (PDF), но явно влиянието на баща му и статутът му на помощник на депутат няма да му позволят да умре в окопите някъде край Бахмут, за разлика от хиляди обикновени руснаци.

Друго любопитно наблюдение за Александър Бабаков е, че има сърдечни проблеми и е преболедувал тежко коронавируса. Вероятно сърцето на Бабаков не се надява на шаманите на Шойгу, затова е ходил на лечение в Швейцария. Отишъл е след като руснаците нападнаха Украйна през 2014 г. По това време Александър Бабаков вече е под санкции, но е получил разрешение да замине за лечение.

Корупционните схеми на Бабаков. Изпиране на милиарди рубли.
При анализа на дъмпа от пощата на канцеларията на Бабаков са открити документи с извлечения за движението на парични средства (PDF), извлечения по сметката на Центрокредит (PDF-1 , PDF-2). След като анализирахме тези данни, стигнахме до извода, че Бабаков е майстор на примитивните схеми за пране на пари. Говорим за стотици милиони. Има няколко типични схеми, които използва.

1. Първата и съвсем проста схема – дава заеми на помощниците си
Да вземем най-пресния пример. През февруари 2023 г. Евгений Зобнин, помощник на Бабаков, „иска заем“ от него в размер на 100 милиона рубли. Срокът на договора е 3 години  (PDF).

Сега, през този период, Александър Бабаков ще може да пере корупционните постъпления, подкупи и подаръци. Дори може да ги посочи в декларацията си. Относно „погасяването“ на такива „заеми“ в пощата на Бабаков е открит много интересен документ – „препоръки за попълване на сметки по изплатени суми и изчисляване на остатъка“.

Между другото, кой е Зобнин? (Научаваме от  документи, намерени в пощата на Бабаков).

Евгений Зобнин е асистент, който постоянно придружава Бабаков, особено при пътуванията му в чужбина. Тази година е бил с Бабаков в Индия, но за това по-късно. Също така може да е и негов шофьор. Но в допълнение към статута си на помощник, Евгений внася в Русия техника на Apple. „Не разсмивайте моите „Искандери““, разправя Женя и вкарва контрабанда за стотици хиляди долари.

Спомняме си, че техниката на Apple не се продава в РФ, но можем да предположим, че я има там. С известни усложнения – трябва да изчакате месец или два, докато внесат контрабандата. Но не. Руският „паралелен внос“, както наричат ​​контрабандата, позволява да получавате „омразни западни блага“ почти едновременно с целия цивилизован свят.

Дали самият заместник-председател на Държавната дума на Руската Федерация печели от контрабанда на iPhone или това е просто бизнесът на неговия помощник – въпросът остава открит.

2. Схема втора – недвижима собственост
В регистъра на договорите има запис, че Бабаков е имал принос като съинвеститор в строителство на фирма ООД „Центр Строй“. Вноската му е 770 милиона рубли. Според депутатската му декларация за 2022 г. (PDF) Бабаков заработва 8 млн. годишно на длъжността си, но отнякъде намира средства за инвестиции от стотици милиони.

Но всъщност не става въпрос за инвестиране. От намерените в пощата документи става ясно, че строителство няма да има. Бабаков официално е прекратил договора с предприемача, а той се задължава да му върне 770 млн. (PDF). Отлична схема за пране на пари за стотици милиони рубли.

3. Схема трета – „помощ на приятел“
Както Бабаков използва свои помощници и други лица като буфери, така пък друг човек използва него. Предприемачът Алексей Кахидзе. В регистъра на договорите може да се видят заеми на Бабаков за почти половин милиард рубли. Но кой е Кахидзе?

Това е друг помощник на Бабаков и същевременно – председател на борда на директорите на „Gazprom LNG Technologies“ ООД.

Пазарът на LNG технологии сега се развива активно и Кахидзе използва Бабаков, за да разшири своя пазар. Русия се опитва да създаде нова инфраструктура около втечнения газ, инвестирайки в разработването на задвижвани с газ превозни средства, и предлага своите проекти за развитие на LNG на инфраструктурите на Иран и африканските страни. А печелят от това, в частност, Кахидзе и Бабаков.

В тази папка на Google Drive можете да видите исканията на Кахидзе към руското правителство, които Бабаков пренасочва, за да бъдат получени преференции за Gazprom LNG Technologies ООД.

И ето, триото (Бабаков, Кахидзе, Зобнин) пътува заедно по работа до Монголия, вероятно за да „разширят пазара на LNG“. От кореспонденцията се вижда с какви коли са пътували и какво е било менюто им по време на пътуването.

„Едната мие другата“ описва отношенията между Бабаков и Кахидзе. Как Бабаков може да заработи милиарди рубли? Много просто – като лобира за интересите на Кахидзе. Например преди няколко години Gazprom LNG Technologies решава да построи малотонажен комплекс за производство на втечнен природен газ.

Единственият проблем е, че комплексът трябва да бъде построен в природната защитена зона на Усурийския резерват – на територията на биосферния резерват „Кедрова подложка“ и националния парк „Земята на леопарда“. Разбира се, Министерство на природните ресурси и екологията отказва да отпусне земя и строителство (PDF). Какво прави Кахидзе? Тича да се оплаква на Бабаков (PDF), и му изпраща готова чернова с ходатайство до екоминистерството от името на Бабаков (PDF). Остава само да се постави изходящ номер и подпис.

Или пък друг случай. Иска „Gazprom LNG Technology“ да построи нов проект в Солнечногорск край Москва, и да спечели милиарди от това. Но иска да спести от данъци, договори, земя и т.н. Бързо подават запитване до Бабаков (PDF) с искане да бъде създадена „обособена икономическа зона“. И, разбира се, офисът на Бабаков веднага се захваща за работа.

Не сме обръщали внимание на корупционната дейност на Бабаков. В крайна сметка, колкото по-висока е корупцията в Руската Федерация, толкова по-бързо ще се разпадне тази страна-бензиноколонка. Но Бабаков не е просто корупционер от висшия дивизион. Той оказва огромно влияние върху външнополитическата дейност на Русия.

Бабаков като куратор
За пореден път става ясно, че независимо от политическата сила, представлявана от дадено лице в РФ, тя все едно ЩЕ действа в общия руски агресивен вектор. Дейността на Бабаков напълно повтаря руската външна политика.

Той отговаря за външното направление поне от 2012 г., когато е назначен от Путин за специален представител на президента за взаимодействие със сънародниците зад граница. Всички знаем как СССР, а след това и Русия използват анклавите на „сънародниците“. Помните цитата на Путин, че „границите на Русия не свършват никъде“ и „навсякъде, където говорят руски, там е руският свят“? В това участва и Бабаков.

След пълномащабното нахлуване в РФ в Украйна основни направления на работата на Бабаков са разширяването на сътрудничеството със страните от Африка и Изтока с цел минимизиране на западните санкции.

Именно той отговаря за провеждането на мащабната междупарламентарна конференция РФ-Африка през март 2023 г. и работи по втората среща на върха РФ-Африка в Санкт Петербург през юли тази година, за която InformNapalm публикува отделен материал.

В състава на парламентарна делегация през 2023 г. Бабаков посещава Индия и Иран, където се договорят за икономическо сътрудничество и заобикаляне на санкциите.

Африка, Иран, Индия – това са направленията на външнополитическото влияние на РФ, където те се опитват да намерят съюзници.

Бабаков представя подробен доклад на председателя на Държавната дума Володин с резултатите от посещението си в Иран (PDF).

Разбира се, не минава и без прокарване на интересите на приятеля му Кахидзе – в пощата на Бабаков намерихме писмо до директора на иранската компания Iran Liquefied Natural Gas Co. за сътрудничество (PDF).

В друго наше разследване на BagdasarovLeaks: Хакерски взлом на бившия депутат от Държавната дума на РФ Семьон Багдасаров. Ирански гамбит писахме за това как Русия се опитва да замени износените западни турбини в топлоелектрическите си централи с ирански продукти от MAPNA Group. Именно Бабаков е човекът, който се занимава на парламентарно ниво със заобикалянето на западните санкции.

Агенти на влияние
Във външнополитическата дейност на Бабаков трябва да се обърне внимание на взаимодействието с руските агенти на влияние.

Бабаков има отлични лични отношения със сръбския президент Вучич. Сърбия е традиционно интересна за РФ както в енергийния сектор, така и като проруски анклав на Балканите. Ето как приятелите си честитят рождения ден.

И, разбира се, не минава и без формирането на група от проруски сръбски парламентаристи и политически партии, които не се свенят да ходят на срещи с руснаците след пълномащабната агресия (PDF).

Доста неочаквано беше да видим документи за руското влияние в Босна и Херцеговина. Към 2022 г. руската компания „Зарубежнефт“ продължава, въпреки санкциите, да изгражда газопреносна инфраструктура.

Както се казва в писмо до Бабаков с презентации за мащабно строителство: „Проекта ще реализират западни компании, в момента има потвърждение от държавната компания на Унгария (Газпром трябва да даде своята западна компания). … изпълнението на проекта ще „облекчи главоболието“ на Алексей Борисич в тази страна и ще подготви плацдарм за стратегическата цел“.

Кой е този „Алексей Борисич“, ще попитате? Милър. Председател на борда директорите на „Газпром“. А каква е „стратегическата цел“ на РФ на Балканите сигурно сами се досещате.

Съдейки по презентацията, за газопреносната мрежа на Босна РФ планира да използва западни турбини Siemens и Ansaldo, въпреки санкциите.

Бабаков се занимава и с подривна дейност чрез руски движения в чужбина. За съжаление в пощата му има само официални и доста „дребни“ събития, но сме убедени, че обхватът на дейността на Бабаков е по-широк.

Например Бабаков активно си сътрудничи с дяснорадикалната проруска грузинска партия „Консервативно движение“ (PDF). Партията насърчава проруските и антиамерикански/антиевропейски наративи.

Русия провежда конкурси сред младежите, посветени на „Великата отечествена война“ и създава постепенно база за привличане на Грузия в единното евразийско икономическо пространство (PDF).

Бабаков поддържа активни контакти и с ръководството на т.нар. ПМР. Чрез Бабаков проруските окупатори искат пари за съществуването си и настояват за изравняване на правата на „гражданите на Приднестровието“ с руснаците.

В пощата на Бабаков има много други интересни документи за прокарването на руските интереси в България, Гърция, Мексико, Сирия, Туркменистан, Хърватия и др. Навсякъде става въпрос за традиционното руско влияние – закачване на енергийната игла или работа с местната проруска агентура и руските етнически анклави. И тук за пореден път разбираме, че Бабаков, както и целият руски политически елит, е враг на Украйна.

Враг на Украйна
Най-забележимо е тясното сътрудничество на Бабаков с Международния съюз на руските сънародници (Международный совет российских соотечественников – МСРС). Тази организация е специално създадена за хибридно въздействие и дестабилизация. Един вид етнически рускосветен Коминтерн. Отбелязвайки 20-годишнината от създаването на тази структура, Сергей Кириенко от администрацията на президента на РФ в приветствието си заяви:

„През изминалите години МСРС се превърна в ефективна структура за сплотяване на руския свят, видна институция на гражданското общество, важен елемент на „меката сила“.

МСРС отговаряше за довеждането на „наблюдатели“ на т.нар. „референдум“ в Крим. Вижте фамилиите на наблюдателите. Показателно е, че има писмо с предложение на Бабаков за награждаване на наблюдатели по повод годишнината от незаконния референдум. Задаваме си един риторичен въпрос: кои други държави награждават наблюдателите след изборния процес?

Чрез тази организация Бабаков опитва да привлече в Крим повече чужденци. Сред останалото има и документи за опити за привличане на гръцки инвестиции и бизнес в Крим (PDF).

От кореспонденцията на Бабаков се знае и за опитите му да доведе „на лечение“ в Крим руснаци, живеещи на Запад. За тази цел е работено по намирането на авиокомпании, които са готови да летят до Крим в нарушение на санкциите. Бабаков се обръща към „Аерофлот“, „Уралски авиолинии“, самолетната компания „Сибир“ и т.н.

Известно е, че авиокомпанията „Азимут“ се е съгласила да наруши въздушното пространство на Украйна (PDF).

МСРС също така провежда активни мероприятия под формата на конкурси и викторини сред децата от окупираните територии, страните от ОНД и Европа за Втората световна война. И, разбира се, приемната на Бабаков поддържа постоянен контакт с марионетките на Москва, формално управляващи окупираните райони на Донецка и Луганска области, Денис Пушилин и Леонид Пасечник.

Бабаков съдейства за опростяване на руското законодателство за облекчаване на репатрирането на руснаци в Русия. Разбира се това облекчаване ще се разшири не само по отношение на руснаците, но и върху всички, които те поставят в тази категория, включително и хората, на които раздадоха руски паспорти в окупираните територии в доброволен или принудителен порядък.

Бабаков е отговорен и за разпространението на дезинформацията за биолабораториите в Украйна сред чуждестранните парламенти.

От кореспонденцията на Бабаков научихме, че преди година руската Държавна дума е повдигнала въпроса за признаването на Украйна за „терористична държава“, но МВнР на РФ се е противопоставило на подобна инициатива на депутата Делягин и в резултат тя не получава подкрепа. Вероятно дори руското външно министерство е осъзнало колко нелепо би изглеждало подобно решение.

Така че тази публикация нагледно показва, че Бабаков е събирателен образ на цялата руска власт. Корумпирана и безскрупулна. Желаеща да се възползва от благата на западната цивилизация, но в същото време водеща подривна работа срещу нея.

Надяваме се (а всъщност не), че сърцето на Бабаков ще издържи и ще дочака трибунала над руските политици, които също са виновни за подпомагането на руската агресия срещу Украйна, която вече взе хиляди човешки жертви. Вероятно Бабаков се надява, че „дезинфектантът за въздух“, който стои в неговия кабинет № 402, ще му помогне да не умре от коронавирус и други вирусни заболявания, преди да се озове на подсъдимата скамейка на международния трибунал.

Епилог от 1 милиард за Стивън Сегал
В пощата на Бабаков има дори поздравителни телеграми до Стивън Сегал и писма до Милър с молба да предостави на Фонда за подкрепа на филмите на Стивън Сегал 1 милиард рубли, отчитайки „мащаба на личността“. Това не ви е бяла лада, шуба или килограм пелмени за убития във войната редови руснак. Тука мащабът и запитванията са от съвсем различен вид.

P.S
Това изследване е само върхът на айсберга, който осветихме в тази публикация. Всеки разследващ и/или журналист, ако желае, може самостоятелно да проучи дъмповете от пощата на Бабаков и да изрови друга интересна информация, която ние споделяме открито. Бабаков е доста „тлъста риба“ от висшия политически ешелон на РФ и появата на неговите тайни в публичното пространство не е случайно или спонтанно.

Отбелязваме, че по-малко от 1% от информацията, която получават хакерите от „Кибер Съпротива„, се публикува за широка аудитория. Останалите данни имат оперативно, тактическо, а понякога и стратегическо значение и се изпращат до съответните структури на Силите за отбрана на Украйна. Ние никога не жертваме ефективността заради ефектността и не публикуваме разузнавателни данни заради пиар. Целта на разкриването на част от информацията е единствено да се нанесат допълнителни щети на страната агресор и на длъжностни лица на РФ, пряко участващи във воденето на агресивната война срещу Украйна. Пламъкът на истината изгаря мрака на руските лъжи.

P.S: Международната разследваща общност InformNapalm благодари на хактивистите от “Кибер Съпротива“, за ексклузивната възможност да вземат участие в операцията BabakovLeaks, и да се повдигне завесата на тайните на някои CYBINT операции, които могат да се обявят публично. Може би тези разработки могат да вдъхновят повече украинци и приятели на Украйна от други части на света да проведат свои собствени кибероперации, CYBINT / OSINT разследвания, които ще нанесат още щети на руските окупатори.