Гешев: Комисията "Нотариуса" е безсмислена седянка

По думите му у нас има поне 88 кръга за влияние

Иван Гешев

Иван Гешев

Иван Гешев не познава Мартин Божанов, не се е сблъсквал с него в работата си като прокурор и като главен прокурор. Това стана ясно по време на изслушването на бившия главен прокурор пред парламентарната комисия „Нотариуса“.

Той беше единственият от поканените - и.ф. Борислав Сарафов, другият бивш главен прокурор Сотир Цацаров, адвокат Велимир Атанасов и Емил Писков (всички те са изпратили уведомления, че няма да се явят) да бъдат изслушани в комисията.

По думите на Гешев става дума за схема на „дребен измамник, който си служи с имена на ниско ниво, и с връзки в 3-то РУ на МВР-София“.

Той постави като главен въпросът - кой уби Мартин Божанов-Нотариуса. Но самият Гешев не пожела да говори по темата. На въпрос защо не се огласява информацията дали Нотариуса е бил сътрудник на службите, Гешев предположи, че просто защото реално никаква информация не е предоставял и не е подпомагал работата. Но според него няма ниво на секретност що се отнася до починал човек.

Случаят със съдия Цариградска бившият главен прокурор определи като „лични драми и дребнотемия“, отправяйки обвинения към депутатите от комисия, че се занимават с битовизми.

Според Гешев обаче има много други кръгове на влияние, както в съдебната система, така и най-вече в Народното събрание, които са много по-сериозни, като броят им варира от  86-88. В момента има 10 групи за влияние във Върховния административен съд. 

Той призова депутатите от комисията да разширят въпросите си и за убийството на Алексей Петров и Къро.

Иван Гешев не отрече, че е работил с Петър Петров-Еврото, виждал го постоянно, когато е бил прокурор в Софийска градска прокуратура. И отново изтъкна, че в качеството си на главен прокурор, той единствен е разследвал корупцията и мафията и макар и без имена, посочи случаи на разследвания. 

Гешев обаче е и гневен тъй като никой не разследва атентата срещу него, когато той устоял на 5 кг тротил и дори обвини депутатите в липса на смелост. И отново намекна, че според него Борисов стои зад атентата срещу него.

Гешев разкритикува и народните представители за промените в Конституцията, като посочи, че вместо да се лекува болестите със закон, депутатите лекуват температура 37.1.

Във всяко едно свое изказване Гешев не пропускаше да се заяде с ПП-ДБ и с Бойко Рашков, който не присъства по време на заседанието на комисията. Още в началото заяви, че комисията е смешна и напълно безсмислена, "седянка", "събеседване" и с единствените цели да се смачкват репутационно определени магистрати, за да се прави PR.

Явно сте се концентрирали и сте си поставили за задача да овладеете съдебната власт за политически цели, попита Гешев, който саркастично определи ПП-ДБ като "полезни идиоти". 

Иван Гешев  разкритикува цялата съдебна реформа, промените в Конституцията и запазения статут на адвокатите. 
В края на заседанието депутатът от ГЕРБ Росица Кирова направи предложение комисията да прекрати работа, тъй като е изцяло неефективна и всъщност служи единствено за политически PR.