Гешев на разпит в НСлС: Това ми е четвъртият, знам от кого е поръчан

Митниците и смяната на Живко Коцев са свързани с изборите, смята бившият главен прокурор

Иван Гешев

Иван Гешев

"Това е четвърто ходене на разпит, пето ако броим това при специалния прокурор Даниела Талева, където бях разпитван за сигнал срещу господин Сарафов. Така че аз съм категоричен, че зад разпита ми сега стои Борисов”. Това заяви бившият главен прокурор Иван Гешев, който пристигна за разпит в Националната следствена служба.

Според Гешев разпитите, на които е подложен, са свързани с отказа му като главен прокурор да прекрати делото „Барселонагейт”.

„Борисов е воденичният камък за България. Той е центърът и докато този камък тежи на България, ще живеем по-зле“, коментира Гешев, изразявайки съжаление, че не са му достигнали само две седмици като главен прокурор, за да промени нещата.

Иван Гешев каза, че докато бил главен прокурор върху него е упражнен натиск заради отказ от негова страна да махне запор на сметки на бизнесмена и издател Иво Прокопиев.

"Ако ви интересува колко струва незаконното махане на главен прокурор на страна от ЕС - 200 млн., защото сглобката искаше да спести тези суми на страната", каза Гешев.

Бившият обвинител номер едно нарече парламентарната комисия, която работи по случая "Нотариуса" смешна.

"Такава комисия можеха да направят и за цар Киро, щеше да има същия ефект. Тези хора са ми неприятни”, каза Гешев, който няма да се яви на изслушване пред депутатите.

Относно случващото се с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и снимките му със считаните за контрабандисти Стефан и Марин Димитрови, Гешев изрази мнение, че тези кадри се показват целенасочено.

"Всичко бе с цел смяна на Митниците, за да се финансират изборите, и на главния секретар. Ясно е, че каналът се пазеше от ПП-ДБ, сега само ще се смени шефът на този канал. Реалната причина за скандала е смяната на главния секретар на МВР и Митниците, които вече се контролират от ГЕРБ и ДПС", добави Гешев.

След разпита в НСлС бившият главен прокурор обясни, че поводът за разпита ми тук е бил свързан с опита за убийството ми на 1 май миналата година и сега го уведомяват, че имал качеството на пострадал.

Иван Гешев изтъкна още, че близо една година след нападението го разпитват за първи път./БГНЕС