Георги Георгиев: Настояваме за извънредно заседание на СОС след боя на "Витошка"

Георги Георгиев

Георги Георгиев

Настояваме за извънредно заседание на общинския съвет за сигурността в града. Три случая на насилие с чужди граждани за 3 дни в София. Това написа в профила си във фейсбук бившият председател на СОС и настоящ общински съветник от ГЕРБ Георги Георгиев.

"Сряда, 6 март, бул. „Витоша“ - група чуждестранни граждани, нападат момче, което защитава момиче, на което те се подвиквали. В сбиването са 6-7 срещу един. Клипът е качен в социалните мрежи и отразен от Българска национална телевизия. БНТ.

Петък, 8 март, „Овча купел“ - сбиване в центъра за бежанци. Граждани от квартала ми писаха притеснени от въоръжените с тръби и пръти по улиците. Това е втория клип от групата на „Овча купел“ във фейсбук.

Петък, 8 март, бул. „Витоша" - около 21 часа млади мъже са нападнали група студенти с гражданство от Великобритания, с произход от Пакистан. Двама чужденци са откарани в „Пирогов“ с леки наранявания.

Това са инциденти, които имат потенциал да предизвикат непредвидими ответни реакции за отмъщение.

Кметът на София и директорът на СДВР трябва да вземат незабавни адекватни мерки. Необходимо е патрулите на общинска полиция да бъдат фокусирани върху рисковите зони, да се увеличат патрулиращите екипи както в центъра, така и кварталите с риск от инциденти. Настояваме пред общинския съвет да бъде докладвана настоящата организация по настаняване на мигранти в София и взетите мерки за сигурност.

Спешни и адекватни мерки от страна на г-н Терзиев, който отговаря за сигурността на гражданите и правоохранителните органи, ще предотвратят нови инциденти и възможността крайно псевдонационалистически групи да решат да раздават правосъдие по улиците на София. Подобно ситуация не трябва да се допуска!

Затова, с председателя на комисията по обществен ред и сигурност г-жа Ваня Тагарева настояваме на 14 март да бъде свикано извънредно заседание на общинския съвет по тема „сигурност“. На него г-н Терзиев и отговорните служби да докладват за ситуацията със сигурността в града и мерките, които се взимат, за да се гарантират животът, здравето и собствеността на гражданите на София и посетителите й", пише още Георгиев.