ГДБОП удари албано-българска група, генерирала печалба между 10 и 15 милиона евро на година

Сред задържаните има и знаково лице от престъпния ъндърграунд у нас

Две успешни акции отчетоха ГДБОП и Прокуратурата по време на пресконференция. Едната група, която е била ударена, се е занимавала с трафик на хора през територията на България, другата група се е занимавала с фалшифициране на пари и документи. Административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев съобщи, че при първата операция се касае за досъдебно производство срещу организирана престъпна група, изработвала фалшиви документи. Тя е действала на територията на Пловдив, Русе, Сливен и София. Иззети са над 500 000 евро. Тази реализация е подпомогната и от Европол. Документите са се изработвали на територията на град Пловдив и след това са ги предавали на лица от Албания. 

Втората група е прекарвала чужденци през наша територия е генерирала печалба между 10 и 15 милиона евро на година. 7 лица са подведени под отговорност, стана ясно от думите на Гешев. Той уточни, че двете престъпни групи са си взаимодействали много добре като две търговски дружества. Чужденците са плащали по 7000 паунда, за да стигнат до Великобритания и от 25 000 до 30 000 долара, за да стигнат до САЩ и Канада.

Информацията е дошла към службите ни от Албания, каза заместник-директорът на ГДБОП ст. комисар Стоян Темелакиев. Установихме случаи, при които са използвани откраднати български документи за самоличност. Той допълни, че сред задържаните има и знаково лице от престъпния ъндърграунд у нас. Каналът, според данните, които имаме, е действал от няколко години. На лицата, участници в престъпната група, са повдигнати обвинения.

Иван Гешев увери, че добрите реализации ще продължат и резултатите ще са видни. Той добави, че това е част от борбата срещу корупцията в страната. Резултати има и вървим в правилната посока.