ФСБ: "Ислямска държава" готви терористични нападения срещу Русия

Организацията опитвала да създаде нова глобална терористична мрежа

Директорът на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников

Директорът на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников

В Афганистан са създадени групи от бойци на "Ислямска държава" (ИД), откъдето те правят опити да извършват терористични нападения срещу Русия, заяви днес директорът на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников при откриването в Краснодар на съвещание на ръководители на служби за сигурност от 74 страни, предаде ТАСС.
    Той каза, че след пораженията си в Сирия и Ирак терористите от ИД целенасочено излизат от пределите на Близкия изток с намерение да създадат нова терористична мрежа в света. По думите му те се съсредоточават в "нестабилни региони с цел да създадат нови огнища на напрежение и въоръжени конфликти". Най-интензивно това става в Афганистан, откъдето терористите могат да проникват в Централна Азия, Иран, Китай и Индия, а също и в Русия, подчерта Бортников.
    Като доказателство за опитите за създаване на нова глобална терористична мрежа шефът на ФСС посочи "характера и обширната география" на последните терористични нападения. Той отбеляза, че жертвите на терористични атаки в Афганистан, Сирия, Иран, Ирак, Египет, Мали, Турция, Русия, Великобритания, Испания, Швеция, Финландия и в други страни наброяват стотици.