Фалшива статистика: Срещу солидни бонуси руснаците "унищожават" един и същ танк няколко пъти

снимка: УНИАН

снимка: УНИАН

Руските военни могат да докладват няколко пъти за унищожаването на една и съща украинска техника, за да получат бонуси. Това разкрива избягалият от войната лейтенант от ВКС Дмитрий Мишов в интервю за руската секция на Би Би Си, цитиран от УНИАН.

Мишов разказва, че през ноември миналата година Министерството на отбраната на Руската федерация е обещало да плати 300 000 за всеки унищожен самолет, 200 000 за хеликоптер, 100 000 за танк и 50 000 за лека бронирана техника.

"Да кажем, че има повреден танк. И няколко хеликоптера го обстрелват няколко пъти и стрелецът всеки път потвърждава, че е унищожено ново оборудване. Така всеки се плаща за всеки един танк", разкрива Мишов схема на руските военни. Той подчерта, че никой от военните не вярва на изнесените от генерал Игор Конашенков доклади, тъй като „всички знаят какво се случва в действителност“.

За дезинформацията, която Русия използва по отношение на случващото се на фронта в Украйна съобщава и украинското Министерството на отбраната. Експрерти обясняват, че руснаците пускат фейкове за загубите на въоръжените сили на Украйна, за да принудят противника си да даде възможно най-много информация за себе си – като потвърждава или отхвърля изнесената информация.

Преди време руските пропагандисти обявиха предполагаемото унищожаване на първите танкове „Леопард 2“, но се оказа, че това е селскостопанска техника.

Беларуският диктатор Лукашенко пък обяви, че причината за експлозията на Каховската водноелектрическа централа е била уж, за да прикрие Киев неуспешното начало на контранастъплението на въоръжените сили на Украйна, по време на което „бяха унищожени двеста бронирани машини и повече от 2 хиляди души умря."

Всичко това е мръсна руска пропаганда и фалшиви внушения, които звучат преди всичко като оправдание пред руснаците за агресията на в Украйна и очакването, че все пак Русия ще спечели тази война. Какъв ще бъде изходът от нея – все още предстои да видим. Трудно е дори за военните експерти да предвидят как ще се развият събитията. Но цивилизованият свят е на страната на Украйна, която е в правото си да постигне своята свобода и суверенитет. 

Превод: Faktor.bg