Евгений Чупов: Уви, дори смъртта на Навални не е в състояние да събуди руснаците

Алексей със сигурност ще остане в историята на свободна Русия като герой, казва пред Faktor.bg руският опозиционер

Евгений Чупов

Евгений Чупов

Евгений Чупов е първият руски опозиционер получил преди няколко години политическо убежище в България. В Русия е преследван като участник в протестите срещу режима на Путин. Преподавател по английски. Живее със смейството си в София. Организатор и активист на антипутинските протести в България.

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Чупов, вярвате ли в естествената смърт на Алексей Навални или това е поредното политическо убийство? 

- Не вярвам в естествената смърт на Навални. По-скоро споделям мнението на Александър Невзоров (руски анализатор), че Путин няма какво повече да представи на политическия си елит като реални успехи и бъдещи перспективи, и затова им изпрати сигнал, че е готов да действа решително, без страх от реакцията на Западът. Ако аутопсията наистина потвърди  като причина за смъртта отделяне на кръвен съсирек, вината пак ще е на Путин, тъй като по негово нареждане на Навални са създадени непоносими условия в затвора, които подкопават здравето му.

- Смъртта на Навални сякаш събуди заспалите под бутуша на Путин руснаци, хиляди излизат с цветя и свещи да почетат паметта му. Ще се стигнели до масови протести срещу Кремъл?

- За съжаление само най-смелите от поддръжниците на Навални излязоха снощи да почетат паметта му. Уви, смъртта на Навални не е в състояние да събуди руснаците. Не виждам перспективи за масови протести, дори ако Путин започне да отнема деца от руснаците.

 - Да очакваме ли нови репресии от режима на Путин? 

- Репресиите ще бъдат стандартни. Сега няма предпоставки за масови улични протести, защото лидерите на опозицията или вече са в затвора, или са напуснали Русия, а обикновените активисти са сплашени. В тази ситуация нищо не заплашва властите.

- Ще се стигне ли някога до истината за смъртта на най-големият критик на Путин, вярвате ли, че ще има съдебни процеси срещу истинските му убийци?

- Възможно е и това да се случи, но само ако Западът създаде условия за разцепление в елитите, които са около Путин. Паралелно с това трябва да се премахнат санкциите, които САЩ и ЕС наложиха на кремълските олигарси, а в замяна на това те публично да се отрекат от Путин, да осъдят войната и да приемат изплащане на компенсации на Украйна. Освен това олигарсите трябва да свидетелстват пред съда и за престъпленията на Путин, включително и за убийството на Навални.

 - В Москва вие сте участвал в протестни акции на Фонда на Навални, с какво ще го запомните, коя е най-впечатляващата ви среща?

- Най-впечатляващото действие за мен беше митингът на площад „Болотная“ на 10 декември 2011 г. Това беше първият ми митинг и беше удивително масов. Започнах да се чувствам уверен, че след малко свободата ще победи в Русия, но това не се случи. Видях Навални лично веднъж през пролетта на 2014 г., когато беше направен нов опит да се регистрира негова политическа партия. Но Кремъл, както обикновено, не позволи създаването на такава партия. През есента на 2014 г. бяха планирани избори в Московската градска дума, където трябваше да бъда кандидат от моя район, обърнах се към Навални за подкрепа, той реагира положително, но по-късно не се кандидатирах.

 - Имате ли обяснение за тази саможертва на Навални – да се върне в Русия, знаейки, че го очаква смърт? 

- Аз, като баща на деца, никога няма да мога да разбера подобна стъпка на Навални. Вярвам, че един човек и лидер може да донесе повече полза на народа си, ако е жив. Но всеки човек прави своя избор в живота, а Навални със сигурност ще остане в историята на свободна Русия като герой.