Евелин Банев - Брендо купи от Васил Божков небезизвестния столичен хотел "Рила"

Десететажната сграда с 15 хил. кв.м разгъната площ беше представителен хотел на комунистическата номенклатура

Евелин Банев - Брендо
Централният софийски хотел "Рила", построен през 1962 г. като представителен хотел на Централния комитет на Българската комунистическа партия, вече е с нов собственик, съобщи capital.bg.

По информация на изданието досегашният собственик Васил Божков го е продал на осъдения за наркотрафик в Италия и Румъния Евелин Банев-Брендо.

Сделката вероятно е била договорена през лятото, когато в управляващото дружество "Хотел Рила" влиза като прокурист представител на купувача. Собствеността на самата десететажна сграда с 15 хил. кв.м разгъната площ е в друга компания - "Имо Рила", която малко преди продажбата я апортира в новосъздаденото "Рила пропърти транс".

Именно 100% от него придобива купувачът "Рила център" за 9.8 млн. евро. Това е малко под платените година по-рано от Божков 10.2 млн. евро. От Имотния регистър се вижда, че покупката е финансирана с 10 млн. eвро кредит от БАКБ, като паралелно със сделката имотът е ипотекиран в полза на банката.

"Капитал" проследява връзката с Банев чрез фирмата купувач "Рила център" ЕООД, собствеността в която от 2017 г. се поделя между 36-годишната модна дизайнерка Яна Хадам, която има 15%, и неясна собственост на останалите 85%.

Представляващ "Рила център" е 41-годишният Деян Лазаров, през Лазаров минават множество връзки с осъдения в Румъния и Италия за наркотрафик Евелин Банев-Брендо. В публикацията се проследяват няколко връзки между Лазаров и Банев. Например Лазаров в миналото е управлявал учредената от Брендо "Евротренд", сочена от прокуратурата като част от мрежата за пране от наркотрафик. Друга връзка между двамата се вижда през "Билдинг проджект мениджмънт", свързана с "Интербилд", която според МВР също е на Банев.