"Експерти" пак натискат държавата да прави АЕЦ Белене

Това можело да стане със средства от приходите на АЕЦ „Козлодуй” и със заеми

ко

ко

Край нямат "родолюбивите експерти", които натискат не само да си имаме цъкаща атомна бомба, но и да си платим всички милиарди по нея.   И защо да не настояват, след като никой не е в затвора за сътвореното до тук.
Да се изгради АЕЦ „Белене”, която да е изцяло собственост на държавата,  предлагат енергийни експерти. Това можело да стане със средства от приходите на АЕЦ „Козлодуй” и със заеми, които могат да бъдат погасени в рамките на 20 години.  Специалистите аргументират предложението си с факта, че през 2025 г., съгласно Парижкото споразумение, България трябва да затвори своите ТЕЦ-ове.

Предложението на експертите, които са се обединили в специално сдружение, противоречи на сега обявената правителствена позиция, че ако се вземе решение за построяването на централата, то „Белене” трябва да се изгради на пазарен принцип.  В полза на идеята за държавна атомна централа било наличието на платено оборудване, двете площадки – едната в Белене, а другата в АЕЦ Козлодуй” и вече издаден ОВОС, посочват специалистите.

Някои хора действително нямат мярка, докато не стане късно.