Джордж Робъртсън: Путин лично ме е питал: „Кога смятате да поканите Русия в НАТО“?

Русият елит признава само едно – силата

Джордж Робъртсън

Джордж Робъртсън

И след втората година от войната срещу Украйна,  президентът на Руската федерация продължава упорито да настоява, че ще победят „всичките си врагове“

Алиансът никога не е поемал ангажимент към СССР или Русия, че няма да се разширява, казва бившият генерален секретар на НАТО пред ВВС

Интервю на Стив Розенберг, ВВС

- С какво Путин, когото виждаме сега по телевизията се различава от Путин, с когото сте общували в качеството на ръководител на НАТО?

- Путин, с когото тогава се срещах създаде съвета Русия- НАТО, много силно се различава от сегашния Путин, който практически е маниак.
Аз мисля, че Путин е много обидчив и при това той има огромни амбиции за всичко, което се отнася до Русия. Амбициите му са нереалистични в много отношения – да се превърне в еквивалент на СССР. 
Съветският съюз беше втората световна супердържава, Русия не може да претендира за такъв статут.
Аз мисля, че това подкопава егото му и заедно със слабостта, която понякога демонстрира Западът, се промени личността на този човек, който първоначално искаше да си сътрудничи с НАТО, а сега вижда в него огромна заплаха.

- Никога ли не сте имали впечатлението, че Путин иска да членува в НАТО? Той никога ли не е говорил с Вас за това?

- Спомням си втората си среща с Путин в качеството ми на генерален секретар, тогава той директно ме попита: кога се каните да поканите Русия в НАТО?
На което аз отговорих: „Ние нарочно сме направили Устава така, че не ние каним страните да влязат в НАТО, а те сами подават заявки“.
А Путин ми каза: „А, не, ние няма да стоим на опашка с разни незначителни страни“.
Той държеше да му бъде направено предложение, защото винаги е смятал, а сега още повече смята, че Русия е велика страна на международната арена и претендира за уважението, с което се ползваше Съветският съюз.

- Путин твърди, че Западът е нарушил обещанието си да не разширява НАТО на изток и руските политици постоянно напомнят това. Обещавал ли е Западът, НАТО или САЩ на Съветския съюз или Русия да не разширява НАТО?

- Няма никакви документи за това, не е имало никакви договорки, никакви съглашения. 
Това е пак същият случай, когато Путин налага своето виждане за ситуацията и използва всичко, за да потвърди правотата си.
Например, той твърди, че Горбачов е бил измамен, а Елцин е бил пиян, когато е подписвал Хелзинските споразумения, Будапещенския меморандум за Украйна, Парижките споразумения, актът за създаването на Съвета Русия-НАТО.
Но при това самият Владимир Путин лично подписа Римската декларация, същия документ, който подписах и аз и, в който са определени основополагащите принципи на териториалната цялост и ненамесата във вътрешните работи на друга страна. 
Той самият го подписа и няма кой друг да обвини за това!

- Какво, според Вас, трябва да се случи, за да се оттласнем от мъртвата точка?

- Русият елит признава само едно – силата. 
Но за Путин всичко се обърка. Той искаше да попречи на разширяването на НАТО, но към Алианса се присъединяват нови страни. Той искаше да разцепи европейците, но те сега са единни както никога досега, той искаше да скара американците и европейците, но те се сплотиха.
Ако Русия победи, подчини и унищожи Украйна като суверенна независима държава, то Владимир Путин и авторитарните режими няма да спрат дотук. 
И ние сме длъжни да им изпратим нужния сигнал в нужното време.
Превод: Faktor.bg