Димитър Иванов получил „Златен век“ с измама на шефа на архитектите

Министерски съвет наредил на културното министерство обстойно да разследва скандала

Награждаването на последния шеф на Шести отдел на Шесто управление на ДС майор Димитър Иванов с орден „Златен век“ в края на миналата година, предизвика истинска пролетна буря в Съюза на българските архитекти. Оказва се, че писмото, което шефът на съюза арх. Георги Бакалов е изпратил до министъра на културата Вежди Рашидов за награждаването на Иванов, е фалшиво. Предложението е оформено на бланка на съюза, подписано и подпечатано от арх. Бакалов, но без да го е обсъдил и съгласувал с ръководството и представил за гласуване  в творческата организация. Формалното предложение обаче се оказва достатъчен аргумент за Министерство на културата да отличи професора от Библиотекарския университет и изявен русофил с престижния орден.

С разкриването на измамата се е заел арх. Валентин Бинчев.

В случая става дума за изготвяне на

документ с невярно съдържание,

който е въвел в заблуждение Министерство на културата и цялата българска общественост. Известно време той дори е бил качен и на сайта на творческата организация, казва пред Faktor.bg арх. Бинчев. Той е категоричен, че кандидатура на Димитър Иванов, известен и като Гестапото не е предложена и разисквана в никое дружество на съюза, нито пък по-късно е одобрена от Управителния съвет на САБ, за нея няма и решение на върховния орган на архитектите. Цялата манипулация е самоволно дело на председателя Георги Бакалов. Отделен въпрос е дали това е негова самоинициатива, или е бил помолен от влиятелни другари да изпълни поръчката.

Председателят на САБ е нямал право да подписва, подпечатва и изпраща този фалшив документ, можел е да го направи, но само от свое име и в лично качество, без да ангажира съюза. Сега се оказва, че над 2000 членове архитекти трябва да носят отговорност  за това престъпление, но и срама, че са допринесли за

награждаването на лице от репресивните комунистически служби,

без основание и заслуги. Парадоксално е, че през управлението на Съюза на архитектите от Бакалов не е предложен нито един архитект за каквато и да е държавна награда, но тази чест по необясними причини е оказана на Гестапото, казва Валентин Бинчев.

Той е изпратил сигнал за измамата и злоупотреба с власт до Контролния съвет на САБ, но и до служебния премиер Огнян Герджиков, президента Румен Радев, културния министър Рашко Младенов и омбудсмана Мая Манолова.

Настояваме за проверка и установяване на истината. Орденът „Златен век“ трябва да бъде върнат от Димитър Иванов като неправомерно даден, а Георги Бакалов не само да подаде оставка от поста, но и да бъде изключен от съюза. Наказание да получат и чиновниците, които не са проверили добросъвестно, въз основа на какви предложения раздават награди, казва Бинчев.

След неговия сигнал от Министерски съвет с официално писмо са разпоредили на Министерство на културата да започне обстойно разследване за измамата.

Валентин Бинчев информира, че е изпратил сигнал и до Международния съюз на архитектите в Париж.

На 29 април предстои Общо събрание на САБ за избор на нов председател за следващите 4 години. Най-голямото дружество на съюза „Интериор, синтез и дизайн“ са избрали Валентин Бинчев за делегат и са го упълномощили да бъде потърсена отговорност от досегашния председател Бакалов,

а съюзът да се извини на българската общественост за измамата.

Преди няколко месеца скандалът с награждаването на проф. Димитър Иванов стана повод писателят Стефан Цанев да откаже да бъде удостоен със същото отличие. Бившият културен министър Вежди Рашидов се измъкна с обяснението, че получил предложение от творчески колективи за удостояването на Иванов и бил длъжен да се съобрази с тях. Ако писмото от Съюза на архитектите се окаже менте, незаконно изпратено, министерството наистина трябва да поиска професорът да върне наградата. Независимо какъв ще бъде завършекът на скандала – отличията на министерството на културата са тежко компрометирани.

sab1.jpg

sab2.jpg

sab3.jpg

sab4.jpg