Димитър Бочев: Скандалът със Скрипал помага единствено на кагебиста Путин

Проблемът с Георги Марков ни изправя пред безпощадна алтернатива - да се разграничим от престъплението, или да се превърнем в негови съубийци, казва публициста

Димитър Бочев

Димитър Бочев

Чрез скандал няма да се реши проблемът с покушението над Скрипал. Но това престъпление обслужва само Кремъл. Това каза в студиото на БНТ публицистът и дългогодишен журналист в „Свободна Европа“ Димитър Бочев.

На кагебиста Путин този скандал му помага. В Русия не им пука за външния план на този скандал – руснаците са велико шовинисти и за тях всичко е държавата. Затова едните действат с убийства, а другите – с цивилизовани средства, коментира журналистът скандала, който се разрази между Русия и Великобритания, довел до изгонването на 23 руски дипломати и прекратяване на срещи на високо ниво от страна на британското правителство. 

Бочев направи аналогия с убийството на писателя и журналист Георги Марков, който също бе убит със зарин в Лондон.

Покушението над Сергей Скрипал наподобява на атентата срещу Георги Марков. Наистина не е категорично доказано, но има достатъчно доказателство, че зад последното престъпление отново стои Русия. Но на мен ми е много на сърце Георги Марков, не само защото го познавах, но защото става дума за един изключително талантлив български писател и публицист. Проблемът Георги Марков е от национално значение. Него го уби съветското разузнаване, уби го българският политически режим. Тук една журналистка писа, че го е одраскала домашната му котка и е умрял от отравяне, което е нелепо. Ако имаше куче, щяха да кажат, че е умрял от кучешка тения.

Фактологията за Георги Марков е достатъчна и категорична, че зад убийството му стои КГБ. И днес ние сме изправени пред една безпощадна алтернатива – или да се разграничим от това престъпление, или да се превърнем в негови съубийци. Затова е добре да се свика референдум по тази тема, призова от ефира на националната медия Димитър Бочев.