Обсъждат проблемите на ромския етнос на национален форум

Първият по рода си национален форум, посветен на съвременните пространствени културни тенденции в етнически смесените райони, организира днес кметът на пловдивския район „Северен“ в Пловдив  Ральо Ралев.
 На срещата са поканени градоначалниците на населени места от цяла България, където има големи компактни маси от ромско население, кметовете на пловдивските райони „Централен“ и „Източен“, експерти от общинската администрация, представители на Министерството на труда и социалната политика, както и ромски лидери.
 „Идеята за този форум възникна от проблемите, които срещаме в работата си като районна администрация, защото както се вижда, те не опират само до кметствата, където има смесени ромски махали. Затова желанието ми е срещата да се превърне по-скоро в дискусия, на която да обменим опит в тази насока и да си кажем истината в очите. Не че това ще реши проблемите с магическа пръчка, но пък трябва да се започне от някъде“, коментира Ралев.
 По думите му, през последните няколко години той е получил упреци от някои ромски лидери, че акциите, които се провеждат в района срещу незаконното строителство, са провокативни и насочени само към ромския етнос. „Затова целта ни е на форума представителите на ромското население да разберат, че това не е така. Нека е ясно, че ние стоим зад тях и ще им помагаме, за да се развиват, но те трябва да спазват правилата и законите, както всички останали“, обясни кметът на район "Северен"
 „Много е важно да се преустанови практиката в национален мащаб да се унифицират ромските махали и тяхното население. Ако един образователен проект в квартал Факултето е отчел положителни резултати например, почти е сигурно че няма да има същите резултати в Столипиново или Шекер махала. Затова целта е да пренесем дебата от централно на регионално ниво, за да покажем ние, представителите на местната власт, как конкретно решаваме проблемите на тази уязвима общност“, подчерта Асенов.