ДАНС арестува човек на Орешарски за кражбата на документи от АПИ

Той е бивш главен секретар на дирекция в Агенцията от времето на кабинета на тройната коалиция
ДАНС е арестувала Стефан Гайтанджиев за открадната папка от АПИ, заради което бе спрян търгът за изграждане на най-големия тунел „Железница“ на магистрала „Струма“, съобщи  OFFNews. Той е бивш главен секретар на дирекция в Агенцията от времето на кабинета "Орешарски".  Търгът за най-големия и скъп строителен обект бе спрян изненадващо, в момент, в който процедурата приключваше и предстояха строителните работи. Обществената поръчка за „Железница“ е на стойност 250 милиона лева. А от АПИ казаха, че спират търга заради дребни нарушения. 
Оказва се обаче, че истината е друга. От стаята, в която се държат документите на участниците в търга изчезва папка – в нея е техническото предложение на един от участниците в процедурата, пише електронното издание. 
Условията на съхранение на документите са изключително строги, както писахме. В стаята с документите не може да влиза никога само, което и да е лице.
Именно заради това в открадване се подозира вътрешен човек от АПИ. След разследване ДАНС стига до Стефан Гайтанджиев, който е външен оценител на участниците в търга. Той е бил главен секретар на дирекция в АПИ по времето на управлението на тройната коалиция, именно когато на България са й спрени всички европейски пари за пътища заради далаверата Батко и Братко.
Гайтанджиев заема мястото на служебния министър Спас Попниколов, който е бил оценител именно на търга за тунел „Железница“ на Струма. Когато встъпва в длъжност, той си прави отвод и на негово място идва  Стефан Гайтанджиев.
.„Официалните мотиви, които АПИ е посочило за спиране на търга са смешни“, коментира бившият строителен министър на ГЕРБ Лиляна Павлова. По думите й сега обществената поръчка за тунела на Струма, както и цялото изграждане на магистралата са под въпрос.
А България може да загуби освен 25-те милиона лева за тунел Железница, и 1 милиард лева от Европа за строеж на „Струма“ заради забавяне на процедурите.