Даниела Горчева: Поради световната си изолация, Кремъл се докара да прави мили очи на Македония

Даниела Горчева

Даниела Горчева

През 1942 по нареждане на Москва комунисти пишат "македонска азбука"

Путин си е един кагебист, който се опитва да прави интриги между България и Македония

Няма русофили - има рубладжии, другото е простотия и невежество, казва пред Faktor.bg журналистът и издател на списание „Диалог“, която от години живее в Холандия

Интервю на Мая Георгиева

- Г-жо Горчева, как България  да разчете провокацията на Путин, че славянската писменост в Русия била дошла от македонска земя, осъществена знаково точно на 24 май?

- Този, който е посъветвал Путин да прави мили очи на македонския си колега по този начин, всъщност направи неоценима услуга на България. Защото така Русия вече официално призна – и не само чрез главата на руската православна църква, както беше досега, но и чрез думите на държавния си глава, че азбуката са я получили от България. Макар че със или без тяхното признание, фактът е факт и той е безспорен. През десети век изостанала Русия получава писмеността си от България. В продължение на три века и руси, и сърби, и румъни преписват български книги. Има и куриозни случаи - например, в сборник  за руския цар Светослав от 1092 г. , е запазено хвалебственото посвещение за българския цар Симеон, царувал  век и половина преди това. А в прочутия „Изборник Святослава“, по-раншен препис от 1073 г, името на българския цар Симеон е изтъргано и заменено с името Светослав. Така че непознаването на фактите или отричането им, не ги отменят.
Но чак жал ми стана като гледах сценката по телевизията. Такъв гаф. Първо до къде се докара Путин поради международната си изолация? Да прави мили очи на Македония, която е наистина „голям“ фактор в световната политика. Удавник и за сламка се хваща.
Нека да припомним също, че заради десетилетната кремълска пропаганда по време на Съветския съюз, която тръбеше, че всичко на този свят е руско или в краен случай съветско изобретение (та по този повод имаше анекдоти като „Руските часовници - най-бързите часовници на света“ и пр.), съветският человек беше убеден, че Ленин му бил сътворил азбуката. Съвсем сериозно го казвам, имали сме такива диалози с русначета у нас по време на комунистическия режим и те ревностно бранеха тази идея – че Ленин им е написал азбуката, на която пишат. 
 А сега путинова Русия, която по време на Олимпиадата в Сочи се пъчеше с кирилицата като руско достижение ( ах, тия руски часовници, ах), призна с устата на своя несменяем от 1999 година насам фюрер, че руснаците пишат с азбука, която са получили от „македонска земя“, тоест от България.
Защото по онова време македонска земя няма, както се вижда от картата, това е България.

karta_bg.jpg

А днешната македонска държава е  успешен проект на  Сталин, който още по време на Втората световна война нарежда на българските комунисти да подготвят македонска и добруджанска азбука за бъдещите македонска и добруджанска нации.  Още през 1942 година! 

- Имало е планове за македонска азбука през 1942 година?

- Аз не си съчинявам, това го пише не кой да е, а самият Върбан Ангелов, който според британските архиви е бил считан за един от петимата най-влиятелни комунисти в България след 1925 година. Той е и  един от един от тримата народни обвинители на изцяло режисирания от Москва съдебен процес за саморазправа с българските държавници, политици, народни представители ( става дума за Първи и Втори състав на престъпния сталински трибунал, гротескно наречен „Народен съд“). Ето вижте какво пише той в спомените си ("Неизвестни страници от миналото". Върбан Ангелов, Военноиздателски комплекс "Св. Георги Победоносец", София, 1993г.) :
„През лятото на 1942 г. до нас – в лагера Еникьой – дойде съобщение от ЦК на партията, съгласно което ние вече трябва да приемем положението, че съществуват следните три нации: Македонска, Българска и Добруджанска. Някои македонски другари – не от най-просветените – се заловиха даже  да съставят македонска азбука. Такива добруджанци за щастие не се оказаха. А пък и това беше такъв гаф, че едва ли някой сериозен наш другар можеше вътрешно да се съгласи с него.
Никой досега не е обелил зъб с това партийно разбиране. Гробно мълчание се пази.“

varban_todorov.jpg

makedonski_ezik.jpg

- А Путин като държавник какво издава с тоя гаф?

- Нищо, което вече да не е известно на света - че си е един кагебист, който се опитва да прави интриги между България и Македония. Само че не България зависи от Македония, а обратно. Да не говорим, че не друг, а България  ги спаси от съдбата на Косово и Босна. Но е наистина смешно, защото в изолацията си Путин е стигнал дотам, че да прави мили очи на македонския президент. Историята наистина се повтаря като фарс – Сталин създаде „македонската нация“, а внучето на неговия готвач се опитва да се напъха в обувките му. Жалка и смешна картинка.

- Това не са ли вечните руски комплекси към България и българското?

- Това са неизменните имперски мераци на Русия и опитите й да разделя, за да владее. Да припомним проникването на Коминтерна във ВМРО и безспорния факт, че в България е имало само две терористични организации: ВМРО и БКП, и двете извършват безчет терористични и братоубийствени акции срещу достойни българи по внушение или по заповед на Коминтерна.

- Как ще коментирате реакцията на българските политици?

 Адекватно реагира министърът на външните работи Захариева. Премиерът Борисов  се сниши. Тия уроци със снишаването явно ги е научил от Тато.

- А ще посмее ли президентът Радев да реагира като българин?

- И на премиера , и  на президента на България драстично липсва компетентност и ерудиция, за тези важни държавни постове. Липсва им и кураж, за да са независими, липсва им ако щете и българско национално достойнство.

- А какви ще бъдат реакциите на лидера на БСП Корнелия Нинова, на лидерите на ДПС, Атака, Патриотичен фронт?

- Каквито и да са, ще са много ясен знак, истински лакмус . И за морала им, и за куража им, и за компетентността им.  Предполагам обаче, че ако изобщо има реакции, те ще са усукани, двусмислени и овъртяни. 

- Много българи през последните години взеха ордени, отличия и парични премии от Русия, като Георги Първанов, настоящият патриарх, Ахмед Доган, Светлана Шаренкова и т.н.. Трябва ли да ги върнат в знак на протест?

- Да, ако имат капчица срам. Но те ако имаха морал нямаше да приемат подобни отличия, особено след като Русия без да обяви война нахлу в суверенна държава и извърши престъпление срещу мира.

- Какъв е урокът за нашите русофили или пак ще се окаже, че не са присъствали в час?

- Няма русофили. Има рубладжии. Другото е простотия и невежество.