Как тялото ни се "вкопчва" в нерешените проблеми

Различните хронични болки и връзката им с емоционалното ни състояние

Когато болката в душата се толерира дълго време, тя се проявява в тялото. Най-новите изследвания в медицинската наука потвърждават факта, че човекът е едно цяло и че лесноранимата душа често не знае как да се справи с наранените емоции и обърканите си мисли. След като преживее изцеление на болката на тялото и превъзмогне болката на душата, човек става изключително сензитивен. Мирогледът му се променя, животът му влиза в друг порядък, интересите застават на различна плоскост. Животът продължава да се гради, но на различен фундамент.

С течение на годините потиснатите емоции се наслояват и започват да дават отражение върху физическото тяло. Често хроничните болки са предупредителен знак за липсата на емоционално равновесие вътре в нас самите.

Според д-р Сюзан Бабел (психолог, чиято специалност е проучването на депресии, предизвикани от травма) физическата болка е дълбоко свързана с духовната и емоционалната болка.

“Проучванията показват, че хроничната физическа болка може да бъде предизвикана не само от физическо нараняване, но също така от стрес и емоционални проблеми”, споделя д-р Бабел в „Psychology Today”, цитиран от  Kundalini Yoga Friends.

Повечето хора вече са наясно с факта, че емоционалният стрес може да доведе до болки в корема, синдром на раздразнените черва и главоболия, но е възможно да се стигне и до други физически оплаквания и дори до хронични болки. Изследванията показват, че колкото по-нервни и стресирани са хората, толкова по-напрегнати и схванати са техните мускули, което с времето изтощава тези мускули и ги прави неефективни.

Д-р Бабел продължава: „Човек може да развие психосоматични симптоми или симптоми, свързани със стреса, поради неразрешени емоционални проблеми”. „Често физическата болка има функцията да предупреди, че все още има емоционална работа за вършене, което може да бъде знак и за неразрешена травма в нервната система”.

Какво могат да означават различните хронични болки, които усещате? Нека да ги разгледаме.

Глава
Въпреки че причините, които могат да предизвикат главоболие или мигрена, са много, най-често срещаната сред тях е стресът в ежедневието. Хроничното главоболие е знак, че човек е необходимо да отделя повече време за себе си – и то редовно, а не еднократно. Релаксацията и дихателните упражнения могат да намалят напрежението и стреса. Освобождаването на тялото от натрупания стрес може да помогне за облекчаване на болката в главата.

Врат
Болката във врата е знак, че вероятно ви е трудно да простите – на някой друг или на самите себе си. Важно е човек да спре да се връща назад в миналото и да започне да мисли за нещата, които харесва и обича в себе си и в другите, за да се справи с тази болка. Работете съзнателно върху прошката.

Рамене
Болката в раменете може да означава, че носите твърде тежък емоционален товар. Чувствате се отговорни за много неща и хора и поемате повече задължения и отговорности, отколкото можете да понесете. Постарайте се да споделите чувствата си и да поделите задачите си с приятелите и семейството и може да почувствате бързо облекчение.

Горната част на гърба
Липсата на емоционална подкрепа може да се прояви като болка в горната част на гърба. Може би не се чувствате оценени или пък ви е трудно да изразите чувствата си към някого. Ако имате връзка, може би е добре да проведете разговор с партньора си за начина, по който се чувствате. Ако не сте обвързани, може да е време да разширите социалните си контакти.

Долната част на гърба
Болките в кръста се свързват с чести материални и финансови грижи и страхове. Опитайте се да положите усилия за разрешаването на финансовите си проблеми, да се фокусирате върху по-доброто управление на парите си или да потърсите компетентна помощ от финансов консултант. Възможно е да е настъпил моментът да поискате заслужено повишение на заплатата.

Лакти
Лактите символизират гъвкавостта и умението да се приспособяваме. Болката в ръцете и лактите означава липса на гъвкавост и съпротива към естествените промени в живота. Ако чувствате ръцете си схванати, това може да е знак, че сте твърде сковани в живота си. Може би е време да помислите за някакъв компромис и малко раздвижване на нещата. Опитайте се да се научите да се пускате „по течението” без да се напрягате излишно.

Ръце
Липсата на подходяща социална среда или на добри приятели може да предизвика болки в ръцете. Чрез ръцете вие се протягате към другите и се свързвате с тях. Ако чувствате болка в ръцете, това може да означава, че не протягате достатъчно ръце към тях. Опитайте да намерите нови приятели, обядвайте с колега и се срещайте активно с нови хора.

Бедра/ таз
Бедрата са отговорни за движението. Със сигурност ви чакат промени, развитие или важни решение, които трябва да вземете, но всичко това ви притеснява. Подобен сценарий може да е страшен за много хора. Възможно е обаче да се справите със страха като се научите да го контролирате и да сте по-силни от него. Изчакването, протакането, страхът от предприемането на действия, от движението и от вземането на сериозни решения – всичко това може да предизвика болка в бедрата или таза. Направете необходимите промени, придържайте се към избора си и продължете смело напред.

Колене
Коленете носят тежестта на цялото тяло и може би затова се свързват с егото. Болката в коленете означава, че имате прекалено високо мнение за себе си. Трябва да развиете качества като смиреност и скромност. Постарайте се да приемате несъвършенствата на другите, научете се да помагате безкористно на хората и помнете, че всички са смъртни и перфектни хора няма.

Прасци
Причини за появата на болка в прасците могат да бъдат силното и продължително емоционално напрежение, стресът или негативните емоции като озлобление, гняв, ревност или завист. Може би е време да се освободите от големите стресори в живота си .

Глезени
Болката в глезените може да означава, че имате нужда от повече удоволствия в живота си. Отделете време, за да се поглезите, да оцветите малко романтичния си живот и да се почувствате приятно. Позволете си да се насладите на удоволствието.

Стъпала
Чисто физически погледнато, състоянието на стъпалата точно отразява състоянието на целия организъм. Но болката в тях може да е знак за депресия или емоции като меланхолия и силна тъга. Твърде многото негативност може да се изрази в това, че не усещате добре ходилата си. Потърсете малките радости в живота. Вземете си домашен любимец или намерете ново хоби и дейности, които ви носят наслада и радост и уравновесяват негативните емоции във вас – например йога, релаксация, танци, плуване, рисуване, пеене.

„Въпреки че човек може да не осъзнава продължителния ефект на травмата или да вярва, че травмиращото събитие е останало в миналото, тялото може все още да е вкопчено в неразрешени проблеми.”, заключава д-р Бабел в статията си.

Затова следващият път, когато усетите някаква физическа болка, опитайте се да потърсите вътре в себе си за какво мислите, в какво сте се вкопчили и какви емоции потискате. Болката служи като духовно предупреждение, че има някакво лечение, което трябва да бъде извършено.