Черен пиар: Пети отдел на ФСБ започна кампания по дезинформация и конспирация в Африка

Колаж: The Insider

Колаж: The Insider

Дада Линдел, Роман Доброхотов, Христо Грозев, The Insider

Пети отдел на ФСБ стартира дезинформационна кампания на африканския континент. Освен всичко друго, служителите по сигурността разпространяват конспиративната идея, че западни фармацевтични компании и Бил Гейтс провеждат биологични експерименти в Африка под прикритието на ваксинация. Нарастващото колебание относно ваксините може да струва хиляди животи.

 ФСБ дезинформира

 населението както чрез новосъздадените медии, така и чрез мрежата от „политически стратези“ на Пригожин. Включително като използва расист, лежал пет години за убийството на чернокож в московското метро.

На 23 август 2023 г. „Embraer Legacy 600“ с Евгений Пригожин на борда беше взривен над Тверска област, оставяйки на произвола много проекти от „фабриката за тролове“ на ЧВК Вагнер без милиарди долари. През последните месеци преди това да се случи цялото внимание на Пригожин беше насочено към Африка: огромният континент беше покрит от мрежа добре координирани политически стратези, наемници и минни компании. Още в първите седмици след убийството стана ясно, че случилото се няма да повлияе на амбициите на Кремъл към континента. 
Ръководството на ГРУ, представлявано от генералите Алексеев, Аверянов и Евкуров, започна активно да обработва лидерите на африканските държави, обяснявайки им, че Русия няма да си тръгне оттам. Както показва историята на полетите на самолетите на Пригожин, руските наемници наистина не са изчезнали от континента. Освен това, The Insider научи, че след убийството на Пригожин Кремъл започна активно да развива 

голям проект за дезинформация и пропаганда в Африка,

 под общия контрол на Пети отдел на ФСБ. Кремъл добавя свои собствен ресурс към бившата мрежа на Пригожин от политически стратези и пропагандисти, работещи на континента.

Начело на новата дезинформационна кампания е опитният служител на Пети отдел на ФСБ Артем Куреев, който наскоро беше замесен в скандал с латвийския евродепутат Татяна Жданок (през 2014 евродепутатът Жданок подаде молба до белгийското посолство в Москва за получаване на шенгенска виза за Куреев за посещение на Европейския парламент).

Два месеца след убийството на Пригожин, през октомври 2023 г., Куреев обяви създаването на информационната агенция "Африканска инициатива", а месец по-късно - създаването на медийния портал RusAfro, чиито материали са преведени на всички езици, които основно се използват в Африка.

Новата медия започва бързо да набира сътрудници, фокусирайки се главно върху африкански студенти, учещи в Русия. Както Куреев обяснява пред вестник „Селски живот“ (който внезапно започна да проявява интерес към  Африка), „повече от 30 хиляди студенти от Африка сега учат в Русия, които могат да станат журналисти в своите страни“ и добавя, че агенцията „вече е отворила два офиса в Мали и в Буркина Фасо, има планове за откриване на още два, но засега няма  финансиране, липсват и обучени журналисти.“

Трудно е да се каже как върви набирането на чуждестранни студенти от Куреев, но той активно привлича руски студенти по африканистика. През последните няколко месеца той е провел срещи с представители на африкански клубове в MГИМО и Московския държавен университет.

Реториката на публикациите на новосъздадената агенция от ФСБ като цяло 

копира реториката от съветско време, 

с изключение на това, че вместо „американски империализъм“ се използва по-модерното днес понятие „колониализъм“. Агенцията се опитва да покрие всички теми, които имат силно присъствие в дневния ред на Кремъл, като например антиамериканския митинг в Централноафриканската република, или  популяризиране на съчинени от нея „истории на ужасите“, като например историята за това как „Съединените щати се опитват да покорят Африка чрез Facebook, долари и ЛГБТ-движението.” Но наскоро подопечните на Куреев са започнали кампания, която дори съветската пропаганда не би посмяла да предприеме.

В нейната същност е теорията на конспирацията,  а именно - западните фармацевтични компании използват Африка за биоексперименти и тестване на различни лекарства.

В много отношения тази теория кореспондира с друга конспиративна идея на ФСБ - за американските биологични лаборатории в Украйна, като единствената разлика в африканската версия е, че в изфабрикуваната история са вплетени идеите за колониализма, личността на Бил Гейтс и опасността от ваксинация.

Например, на портала RusAfro Media и на уебсайта на агенцията се появи материал със заглавие „Рецепта за суверенна медицина. Здравеопазването и африканската стратегия на Русия“. Статията съдържа следните пасажи:

„Поставяйки проблема за суверенитета, Русия поставя най-неприятните въпроси както за центъра („Западния свят“), така и за периферията („страните от глобалния Юг“), честният отговор на които означава да бъде призната неоколониалната зависимост на вторите от първите. И това е единственото правилно решение в условията на пряка конфронтация с елитите на Запада, в която се оказа въвлечена нашата страна. Необходимостта от глобална справедливост и установяването на  истински ред, съобразен с индивидуалните особености на стринате, е единствената стратегия, която дава възможност да се намерят съюзници по целия свят, което значи и надежда за успех в конфронтацията с очевидно един по-силен враг...

Съществува и субективен фактор, който се свързва с повишеното внимание на обществото и местната интелигенция към проблемите на медицинския суверенитет, дейността на големите западни фармацевтични компании и дори лично към Бил Гейтс. Достатъчно е да се каже, че темата за ГМО комарите стана повсеместна в Африка, буквално всички говорят за тях: от работещите в луксозни офиси до обитателите на традиционните колиби в селската пустош...

Особено критичен беше момента на конференцията, когато бяха обсъждани порочните практики на западни медицински компании да използват населението на африканските страни като безплатна клинична база, както и практически неконтролираното (от националните власти) изпълнение на биологични проекти и изследвания в Западна Африка от западни компании."

Статията е илюстрирана със снимка на графити в Буркина Фасо, изобразяващи спринцовка във формата на комар. Като се има предвид, че всъщност никой освен ФСБ не разпространява тази теория на конспирацията в Африка, няма съмнение, че самите графити са част от същата кампания за дезинформация.

Авторът на статията, представен като „африканист и политически стратег“, е Виктор Василиев, който е и автор на канала „Smile and Wave“ в Telegram. Зад „африканиста” Василиев всъщност се крие националистът Виктор Луковенко, излежал пет години за убийството на мургав чужденец в метрото. Няколко години след освобождаването му бившият борец за бялата раса се появява в Африка и през 2019 г. започва да поддържа канал в Telegram, посветен на този континент. Излишно е да казваме, че разпространяването на дезинформация и теории на конспирацията относно ваксинирането в Африка коства живота на стотици хиляди хора. Всъщност Луковенко, излежавал присъда за убийството на чернокож, продължава да прави същото, но по различни начини и с потенциално по-трагични последици.

Каналът „Smile and Wave“ в Telegram е само един от огромната мрежа от телеграм канали на Пригожин, създадена през последните шест години. Ето само няколко от тях:
Smile & Wave (Африка като цяло, 14 юни 2019 г., 8 хиляди абонати), Палатката на Кадафи (Либия, 2,3 хиляди абонати, 1 април 2021 г.), Lay low in Bangui (ЦАР, 3,6 хиляди абонати, 9 ноември 2021 г. на годината), Ловецът в Судан (3 хиляди абонати, 18 май 2022 г.), Арабска Африка (21 юли 2022 г., 14,5 хиляди абонати), Имаше някога Френска Западна Африка (26 януари 2023 г., 800 абонати).

Всички тези канали са създадени под ръководството на Пригожин на същия принцип, по който Пригожин създаде мрежа от псевдовоенни кореспондентски канали (т.е. канали в Telegram за войната, управлявани от конкретни хора, представящи се за военни кореспонденти). След убийството на Пригожин те не спират дейността си, като послушно продължават да

работят за новите си собственици

В същото време продължават да се появяват нови канали, например African Through the Looking Glass (30 август 2023 г., 1,8 хиляди абонати), създаден от възпитаник на МГИМО и член на Африканския клуб Никита Панин. Председателят на Африканския клуб към МГИМО Валерий Жучков в интервю за агенция „Kureev“ препоръча Панин като експерт и заяви, че „сега Русия и Китай заедно се противопоставят на неоколониализма в Африка“.

Трудно е да се каже до каква степен Пети отдел на ФСБ ще успее да разшири периметъра на кампаниите си за дезинформация в Африка. От една страна, ниското ниво на медийна грамотност улеснява разпространението на теории на конспирацията, от друга страна - все още не се забелязва усилията на пропагандистите да предизвикват забележим отговор. Например, всички публикации на агенция „Kureev“, които се тиражират на всички езици, през последния месец събраха по-малко от 20 хиляди кликвания, а медиите на „RusAfro“ не събраха дори пет хиляди читатели.

Превод: Faktor.bg