Брилянтен Гришо - срази Циципас, отказа го от финала в Париж

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Григор Димитров продължава с изключителното си представяне на "Мастърс" турнира в Париж. Българинът взе скалпа на трети тенисист, поставен по-високо от него в основната схема, като след феноменална игра и победа в три сета над световния №7 Стефанос Циципас - 6:3, 6:7(1) и 7:6(3).

Големият мач за титлата е в неделя, а там съперник на Гришо ще бъде някой измежду лидера в световната ранглиста Новак Джокович и Андрей Рубльов. Надпреварата е от най-високата категория извън турнирите от Големия шлем.

Първата ни ракета влезе в мача перфектно, като още във втория гейм проби подаването на съперника си. За да поведе с 2:0 той впечатли с невероятен ретур със скорост от 131 километра в час на бекхенд, а след това запази водачеството през остатъка от първата част. Григор показа хладнокръвие и спокойствие, а макар да загуби гейма за 5:3, вдигна феновете в "Берси" на крака с атрактивно изпълнение от въздуха.

А после затвори сета на собствен сервис в гейм, в който Циципас опита да прави изречения на съдията и в крайна сметка загуби - 6:3 след 39 минути игра във френската столица.

Пробивите липсваха през втория сет, в който и двамата печелеха подаванията си и така напълно логично се стигна до тайбрек. Българският тенисист имаше възможност да пробие в осмия гейм, когато стигна до скрит мачбол и точка за пробив, но Циципас удържа за 4:5, а в крайна сметка при 6:6 двамата влязоха в тайбрек.

А там развитието бе просто кошмарно за Григор, който допусна три пробива, изостана с 0:6 и в крайна сметка допусна загуба в сета след 6:7(1).

В третия сет Циципас най-сетне стигна до първите си възможности за брейк - в третия гейм, но Димитров пак показа характер, за да поведе с 2:1. Остатъка от тази част бе доста еднообразен, като до 6:6 двамата отново печелеха сервис геймовете си и пак се стигна до тайбрек. Където Григор показа най-доброто от арсенала си.

Той поведе първо с 3:0 след два спечелени сервиса на противника, а с перфектно пласиран прехвърлящ удар точно на линията увеличи до 4:0. Сякаш гледахме как играе на по-висока скорост, поведе с 5:0, изумителен минаващ удар за 6:2 го доближи до финала, а после всичко приключи - 7:6(3).