Бивш зам.-директор на ЦРУ: Ако Москва се опита да настъпи по мазола САЩ, да се подготвят за такъв отговор, който никога не са виждали през живота си

Руснаците излъчват фалшиви съобщения, с помощта на които сегментират американското общество и създават враждебност

Джек Дивайн

Джек Дивайн

Фактът, че Украйна удържа руската армия, вече е поражение за режима в  Кремъл

Кога Путин ще бъде свален от власт - това ще реши елитът и руският народ, казва Джек Дивайн 

Интервю на Дмитрий Гордон

- Президентът Зеленски уволни генерал Залужни. Мислите ли, че това ще се отрази на украинско-американските отношения в контекста на предоставянето на финансова помощ на Украйна? И дали руските разузнавателни служби ще се възползват от тази ситуация, за да навредят на Украйна в Съединените щати?

- Първо, няма нищо необичайно, когато президентите в едно демократично общество сменят генерали, особено по време на война. Ако погледнете историята на Първата и Втората световна война, Гражданската война по времето на Линкълн в Съединените щати, такива промени са обичайни, класически. Често е въпрос на стратегия. Мисля, че всички ще се съгласят, че главнокомандващият Залужни е силен военачалник. Но трябва да имате единна визия за това къде искате да отидете и какви цели да постигнете по време на войната. Да, Зеленски смени изключителен офицер, но така функционира демокрацията. Мисля, че това няма да повлияе на позицията на САЩ. Подкрепяме Зеленски, подкрепяме Украйна във войната с Русия. Очаквам да продължим да ви помагаме. Оставката на Залужни е ваша вътрешна работа. Надявам се, че това няма да предизвика вътрешни търкани в самата Украйна. Това е задачата на Зеленски: да решава и да управлява.

Що се отнася до руските разузнавателни служби: вие, като мен, знаете, че те водят много силна дезинформационна кампания, за да отслабят позициите на Украйна както в Съединените щати, така и в Запад като цяло. Те се опитват да създадат впечатление, че Украйна вече е деморализирана след контранастъплението. Руснаците демонстрират пред света, че видите ли украинците са недоволни от тяхното правителство. Те разказват на Запада за недоволството на украинците от тяхното правителство. Предполагам, че дезинформационната кампания ще се засилва.

Сега в Съединените щати можете да намерите много възможности, за да предизвикате недоволство у когото и да било. Настоящият  Конгрес разглежда законопроект за предоставяне на помощ, който включва: Украйна, Израел, Тайван, миграцията. Руснаците имат достатъчно пространство тук, за да се опитват да повлияят на политическия процес в Съединените щати. Това няма да промени позицията на Америка, въпреки че те ще се опитат да го направят.

- Преди няколко години ми казахте, че Путин не подкрепя Тръмп, а се опитва да създаде хаос в Америка. Как в момента Русия дестабилизира САЩ? И как работят руските агенти в САЩ срещу Украйна?

- Тук не говорим само за САЩ. Това е основен геополитически въпрос. Не става въпрос само за войната на Русия срещу Украйна, Иран и атаките на Хамас срещу Израел, Китай и Тайван. Всички тези проблеми са интегрирани, взаимосвързани. Имаме работа със страни, които се противопоставят на демокрацията и гледат на НАТО, САЩ и техните съюзници като на истински враг. Не става въпрос само за това, че руските разузнавателни служби се опитват да се намесят в нашите избори, което според мен е възмутително, те се опитват да подкопаят западното влияние в Африка и Латинска Америка. Сега, в ерата на социалните медии, това е лесно да се случи посредством  дезинформацията. Не мисля, че Москва съсредоточава усилията си върху подкрепата на един единствен кандидат в Съединените щати. Въпросът е каква е ролята на САЩ.

Проблемът не е, че руските сили за сигурност са събирали информация в САЩ през 2016-2017 г. Събирали са по всяко време и навсякъде. След смъртта на Сталин е имало негласно споразумение: Вашингтон и Москва да не се месят взаимно във вътрешните работи. Така и беше: руснаците не се намесваха в делата на САЩ в продължение на много десетилетия. Ние, разбира се, воювахме помежду си по целия свят и работихме със съюзниците. Това беше част от играта по време на Студената война. През 2016 г. обаче Русия и Путин нарушиха тези принципи. Той отвори кутията на Пандора, когато се намеси в нашите избори и се опита да повлияе на вътрешната ситуация. Ако това продължи, мисля, че нашите политици ще трябва да решат дали Америка не е длъжна да отговори огледално и да направи същото в Русия. Мисля, че това ще бъде нов етап. Защото сега вече това е въпрос на национална сигурност. И у нас все още нямаме отговор относно това как ще реагираме.

- Според вас какви са основните цели на Путин и руското разузнаване по време на президентските избори в САЩ през 2024 г.?

- Въпросът не се отнася до кандидатите за президент, за сенатори или конгресмени. Това е опит на руснаците да дестабилизират САЩ. Сами виждате какво се случва в Конгреса. Затова руските специални служби не използват конкретни кандидати, те спекулират с проблеми, опитват се да действат така, че да накарат всички да се мразят в САЩ. Руснаците излъчват фалшиви съобщения, с помощта на които сегментират американското общество и създават враждебност. Ето в това е смисълът на тяхната игра: не става дума за това някой човек да спечели изборите в Мисисипи или Бостън. Това е умен ход, но обикновено това го правят, когато искат да започнат война. Е, добре, ако наистина искат война, тогава ще отговорим с цялата си сила.

Ще ви разкажа една шпионска история: през 2004 г. заместник-резидент на КГБ в Ню Йорк дезертира и съобщава, че е работил срещу КГБ. И тогава той казва: "Когато станах част от комитета и бях млад, основните цели за нас бяха Съединените щати, след това НАТО, а третата беше Китай. Когато излязох от играта, целите на Русия не се промениха." Това е дългогодишен проблем, който от година на година става все по-остър. Няма нужда да разсъждаваме как Путин вижда света. Войната срещу Украйна показа истинските му намерения.

- Има ли промяна в стратегията и методите на руското разузнаване в Европа и САЩ по време на войната в Украйна?

- Нека погледнем на това от друг ъгъл. По време на война всичките ви разузнавателни ресурси са фокусирани върху конфликта. Обикновено армиите стават по-добри и разузнавателните служби стават по-добри. Мисля, че това важи както за украинците, така и за руснаците. Конфликтът наистина ви принуждава да търсите по-добри хора в областта на разузнаването, да се подобряват процесите на събиране на информация, да се прилагат всички възможни способи. Бих казал, че независимо от това как започна войната, разузнавателните служби и на Украйна, и на Русия се адаптираха в новата ситуация.

Руснаците подобряват способности. Те винаги са имали отлични способности в областта на дезинформацията. Това е нещо, с което американците постоянно се борят. Но от тактическа гледна точка САЩ са най-добрите, защото ние водим две войни срещу тероризма от 20 години. Уверявам ви: възможностите на американската армия и разузнаване надхвърлят това, което много хора си представят.

Когато Русия започна войната срещу Украйна, американското разузнаване беше изненадано колко зле бяха подготвени руснаците за войната. Но те подобряват своите умения и методи. Но ако някой в Москва се опита да настъпи по мазола САЩ, трябва да осъзнае, че ние не сме зелени човечета, пришълци. По-добре да се подготвят за такъв отговор, който никога не са виждали през живота си.

– Смятате ли, че Путин печели от замразяването на войната? Иска ли да си вземе почивка, за да модернизира армията си и да се подготви за нова офанзива?

– Не мисля, че сега Путин е склонен да замрази войната. Фактът, че Украйна удържа руската армия, вече е поражение за него. Това е победа за Украйна. Путин разбира, че колкото по-дълго проточи тази ситуация, толкова по-бързо ще отслабват неговите политически позиции. В тази ситуация собственото му обкръжение ще започне да се отдалечава от него. И това е в полза на украинците.

Сега Путин гледа към САЩ. Той очаква, че ако устои достатъчно дълго, подкрепата на САЩ ще секне и Путин ще получи това, което иска. Тогава той ще каже: можем да сключим примирие, ако демаркационната линия бъде начертана близо до Киев. Мисля, че той наистина има проблеми вътре в Русия. Не е ясно дали Путин ще успее да събере голяма армия. Той вече вижда, че руснаците не са съгласни да воюват.

Всичко, което може да се постигне сега, е да бъде понижена активността на военните действия. Тогава Путин ще изстрелва не 100, а 20 ракети по Украйна. Не мисля, че мирният договор е възможен вариант в момента. Путин иска да види как Съединените щати изпълняват ангажиментите си. И ако Америка не продължи да предоставя оръжия, тогава защо му е да подписва някакво споразумение? Дайте ми поне една причина за това. Аз не я виждам.

- Според вас какви са сега настроенията сред руските силови структури и отделно сред елита в Русия? Иска ли КГБ да отстрани Путин? И има ли потенциал да го направи сега?

- (Смее се). Задавате въпрос на грешния човек. Трябва да попитате настоящия директор на ЦРУ. Нека ви кажа как работи светът на разузнаването. Във всяко общество, независимо дали е демократично или под диктатура, лесно може да се установи, че агентурата е много добре позиционирана. Поради естеството на нейната работа разузнавачите са склонни да гледат реалистично на събитията в света. При авторитарните държави има един недостатък - че техните правителства понякога компрометират своите разузнавателни служби, защото искат да угодят на диктатора. В такива общества те са склонни да не дават израз на това, което мислят. Така че не знаем какво е в главите на руските разузнавачи в момента. Но определено разбирам, че те са недоволни от резултатите от инвазията. Мисля, че бунтът на Пригожин трябва да се анализира много внимателно. Ако съм на мястото на офицер от руското разузнаване, бих бил много притеснен от това, което видях. Руската система стана уязвима в резултат на тази безумна война.

- Наблюдавайки двете разузнавания – на Украйна и на Русия, техните методи, инструменти, умения, как оценявате потенциала на украинските разузнавателни служби? Стана ли украинското разузнаване по-добро?

- Един от интересните моменти е, че мнозина на Запад бяха изненадани от добрите технически възможности на украинците. Вашите правоприлагащи органи успяха да спрат руските кибератаки. Преди войната наистина имаше много работа за подобряване на тези способности. Понякога, когато сте в отбрана, вероятността да ставате по-добри е по-голяма. Мисля обаче, че и двете страни се стремят да подобрят своите разузнавателни служби възможно най-бързо. Според мен разузнавателните служби на двете страни вече са претърпели значителни промени. В същото време много украинци знаят добре руски, имат много приятели на правилните места. Но същото правят и руснаците: техните мрежи в Украйна са доста добри.

Технически украинската страна се справи отлично. Офанзивата според мен беше грешка, а и не беше толкова наложителна. Така че украинското ръководство промени плановете си своевременно и мъдро - Украйна да премине от настъпление към отбрана.

Въз основа на моя опит ще кажа, че войната изостря вниманието. Вие ставата все по-добри, защото се учите от грешките всеки ден. И поправяте грешките,  така е и по отношение на  хората – те стават по-ефективни. Това е на тактическото ниво. На стратегическо ниво обаче не всичко е толкова ясно: в демократичните общества е обичайно това да се обсъжда, де се водят дискусии по отношение на стратегията. Путин може да се възползва от това.

- Който и да стане следващият президент на САЩ, ще продължи ли ЦРУ да помага на Украйна? Ще остане ли американското разузнаване съюзник на моята страна?

- Мисля, че Америка ще бъде съюзник на Украйна. Видяхте как американският народ подкрепя Украйна от началото на инвазията. Въпросът сега е колко време ще трябва да се подкрепя Украйна и колко пари ще трябва да бъдат изразходвани. Някои от тези проблеми са свързани с вътрешнополитически проблеми в Съединените щати. Мисля обаче, че в правителството на САЩ има, между другото,  достатъчно хора и от двете партии, които са добре запознати с това, което наистина се случва. Това са дипломати от кариерата, служители в разузнаването и фиска, които разбират значението на подкрепата на САЩ за Украйна. Такива са нагласите и те ще са  преобладаващи и в бъдеще. В същото време е наивно да се смята, че съм абсолютно прав и че всичко това е гарантирано. Украинците трябва да демонстрират успех и желание да защитават позициите си. Което правят засега добре.

В същото време ние в Съединените щати трябва да постигнем двупартийно единство. За нас е важно да имаме ясна визия и да водим обща външна политика. Американската армия и разузнаване са готови и напълно подготвени да водят война в Европа и Азия. Така че ние сме длъжни да подкрепяме Украйна, Израел, да държим под око Китай и да решим въпроса с нашата граница. Изолационизмът в САЩ днес - това е лоша работа. С такъв подход ще постигнем единствено лош и опасен международен ред.

- Кажете според вас как ще приключи Путин?

- Това е добър въпрос. Това ще реши руският народ. Русия е в застой и ситуацията се влошава, позицията на Путин става все по-уязвима. Не искам да спекулирам с това как ще рухне режимът, но не мисля, че това ще бъде чрез народен бунт или че Путин ще загуби изборите. Мисля, че собственото му обкръжение ще го свали от власт. Да не забравяме, че Пригожин беше много близко до това. „Дворцов преврат“ звучи малко прекалено драматично. Хрушчов обаче просто беше изпратен в политически затвор и така беше изваден от играта.

Путин е в много по-уязвима позиция в сравнение с Хрушчов. Мисля, че го усеща. Затова е толкова упорит и прави всичко, за да не загуби в Украйна. Путин никога повече няма да се върне на глобалната политическа сцена. Трябваше преди това да бъде взето под внимание стореното от него. Но атакувайки Украйна, той натрупа твърде много негативи. Сега той се превърна в противник, който наистина не заслужава уважение. Кога обаче ще бъде свален от власт - това ще реши елитът и руският народ.