Бенедикт Роджърс: Си Дзинпин и Владимир Путин са свързани в брак по сметка, защото споделят една и съща визия за света

Заплахите идващи от Китай са много по-фини и по-трудни за забелязване, но в дългосрочен план са по-опасни

Бенедикт Роджърс

Бенедикт Роджърс

Вероятността от китайско нападение срещу Тайван със сигурност се увеличи и засили

Спрете да се кланяте – свободният свят трябва да се противопостави решително на Пекин, казва анализаторът

Бенедикт Роджърс е главен изпълнителен директор/съосновател на организацията „Наблюдатели на правата на човека в Хонг Конг“; съосновател на Комисията по правата на човека на Консервативната партия на Великобритания; член на интерпарламентарната асамблея по въпросите на Китай; автор на книгата „Китайската връзка“. С него разговаряме за глобалната опасност от Китайската комунистическа партия, диктатурата на Си Дзинпин и връзката с режима на Путин.

Интервю на д-р Светослав Нахум, специално за Faktor.bg

- Уважаеми г-н Роджърс, кои са най-важните измерения на влиянието на Китай върху процесите на запад и в свободния свят като цяло?

- Заплахите, отправени от режима на Китайската комунистическа партия (ККП) към демокрациите по света, не само на Запад, са сериозни и многостранни и в крайна сметка представляват пряка заплаха за нашите ценности за свобода, човешки права, човешко достойнство, демокрация и правова държава. Те варират от шпионаж до влияние, от проникване до сплашване, от икономическа принуда до заплахи за академичната свобода и свободата на изразяване, от хакерски атаки до наблюдение и използване на изкуствен интелект, и в крайна сметка желание за преобръщане и торпилиране на международния ред, основан на правила. Те са много по-фини и по-трудни за забелязване от заплахите, идващи от Русия на Владимир Путин или радикалния ислямистки тероризъм, но в дългосрочен план са по-опасни. Амбициите на КНР са широко разпространени и обширни и се равняват на амбиция за доминиране на световния ред.

- Светът запознат ли е достатъчно с ужасните действия на Пекин срещу уйгурския народ, едно обезправено малцинство в Китай?

- Международната общност се осъзнава, пробужда се, но все още не е достатъчно осъзната. Държавният департамент на Съединените щати, както при предишната администрация, така и при настоящата администрация, нарече зверствата срещу уйгурите геноцид, а независим трибунал, председателстван от сър Джефри Найс, Кралски юридически съветник, известен британски юрист, който навремето беше основен прокурор по делото срещу Слободан Милошевич, заключи, че това е геноцид. ООН определи ситуацията като престъпления срещу човечеството. Международните правозащитни организации и медии съобщават за най-малко един милион, може би няколко милиона, в затворнически лагери, подложени на изтезания, робски труд, изнасилване и сексуално издевателство и тормоз, и ужасяващо малтретиране. А транспортирането на уйгурски робски труд през Китай, за да работят във веригите за доставки на глобални, мултинационални марки, е добре документирано. Светът трябва да се събуди и да спре този геноцид.

- Защо Китай подкрепя руската геноцидна война срещу Украйна? Какви са отношенията между двамата диктатори – Си Дзинпин и Владимир Путин?

- Си Дзинпин и Владимир Путин са свързани в брак по сметка, защото споделят една и съща визия за света. Те искат да водят глобална битка за господство, битка между, от една страна, автокрацията и тиранията, и от друга, демокрацията, свободата, отвореното общество и международен ред, основан на правила. В тази битка те са обединени в своята подкрепа за разширяване на планетарната територия на автокрацията и победата над демокрацията. Свободният свят трябва да се събуди за тази нова реалност и да се изправи срещу нея.

- Смятате ли, че САЩ и ЕС правят достатъчно на глобалната сцена, за да противодействат на китайските подривни операции?

- Започват да се събуждат, но твърде бавно. САЩ са много по-напред от другите в демократичния свят и много по-напред от ЕС, но дори в страните-членки на ЕС и институциите започват да се събуждат. Но никой не прави „достатъчно“. Трябва да направим много повече. Трябва да наложим целенасочени, координирани, строги санкции срещу лица и организации в Китай, които са отговорни или съучастници в геноцида над уйгурите, жестокостите в Тибет, репресиите в Китай, премахването на свободите, човешките права, порочното управлението и диктаторски похват над автономията в Хонконг в пълно нарушение на международния договор по този въпрос и китайско-британската съвместна декларация. Ние трябва да диверсифицираме нашите вериги за доставки, да намалим нашата стратегическа зависимост, да намалим риска от съществуващи диверсионни инвестиции, да се възправим заедно и да изкореним влиянието на Китай в международните организации и да спрем да се прекланяте пред Пекин. Има още много за вършене.

- Новата доктрина на Си Дзинпин е да се противопостави на Запада и да завладее света. Колко опасно е това за САЩ и ЕС?

- Това е изключително опасно, особено поради политиката му на икономическа принуда, тормоз и малтретиране по света и напредъка на неговия режим в международни институции като ООН, Световната здравна организация, Световната търговска организация, и много други. Международната общност трябва да осъзнае сериозността на предизвикателството.

- Колко възможна е китайска атака срещу Тайван в близко бъдеще?

- Вероятността от нападение от страна на Китай срещу Тайван със сигурност се увеличи и засили. Наскоро бях в Тайван и експерти в Тайпе ми казаха, че не вярват, че войната е „неизбежна“ поради особеностите на терена на острова, които затрудняват нахлуването, но няма съмнение, че Китай засилва своята агресия към Тайван. Демократичният свят трябва да се подготви за тази възможност и да покаже много ясно на Пекин, че ще застанем зад Тайван. Най-добрият начин да се предотврати атака е да се обясни на Пекин какви биха били последствията за Китай от такова опасно действие и каква висока цена би платил Пекин, ако са достатъчно глупави да продължат. Трябва да възпираме Китай чрез сила и да застанем зад Тайван.

- Смятате ли, че Китай използва бизнесмени, медии, учени, неправителствени организации и частни компании, за да внедри свои агенти в ЕС, САЩ и свободния свят като цяло?

- Несъмнено. И има много примери, които подсказват това. Неотдавнашният доклад на комисията по разузнаване и сигурност на Камарата на общините на Обединеното кралство описва това подробно и скорошните данни, че Китай използва служител на британския парламент за тази цел, несъмнено предполагат непрекъснати действия за пробиви, инфилтриране и намеса. Британското контраразузнаване MИ-5 многократно предупреждава за това през последните няколко години.

- Можем ли да направим паралел между отричането на съществуването на украинската нация от страна на Русия и отричането на съществуването на уйгурската нация от страна на Китай, отхвърлянето на независимостта на Тайван, и унищожаването на човешките права в Хонконг от страна на китайските власти?

- Да, донякъде, като всеки от тези процеси има своите нюанси. Китай нахлу в Източен Туркестан, родината на уйгурите, както нахлу и в Тибет, и открито заплашва Тайван с окупация: все територии, чиято история на взаимоотношения с Китай през годините е, казано по дипломатичен начин, хладна и напрегната. Хонконг е в малко по-различна категория, тъй като беше законно предаден на Китай, а не нападнат, но предаването беше извършено въз основа на обещание за „една държава, две системи“, съгласно международен договор, Китайско-Британската съвместна декларация, която Китай сега не просто наруши, а направо я разби на пух и прах. Във всеки от тези случаи Китай се е отнасял с презрение към принципите на самоопределение, автономия, независимост, човешки права, демокрация и свобода.

- Какви са основните послания във Вашата книга „Китайската връзка“?

- Централното послание е, че има разлика между Китай и комунистическата партия на Китай, между народа на Китай и управляващия режим на Си Дзинпин. Обичам Китай и китайския народ, създадох много приятели през годините и далеч не съм антикитайски настроен, както ме представя пропагандата на Китайската комунистическа партия. Аз съм дълбоко позитивен и про-китайски настроен по отношение на хората там и тяхната култура. Наистина, именно защото обичам Китай, искам народите на Китай да се радват на свободите и човешкото достойнство, които ние в нашата част от света приемаме за даденост. Другото основно послание на книгата е, че Китайската комунистическа партия заплашва не само народа на Китай, когото репресира, но и нашите собствени свободи в глобален план и свободният свят трябва да се събуди за тази заплаха.

- Какво трябва да направи свободният свят, за да се предпази от злонамерените действия на Китайската комунистическа партия, т.нар. Китайска народоосвободителна армия  и агентите на Си Дзинпин по целия свят?

- Моят отговор на този въпрос е всъщност едно послание към политиците в свободния свят: Спрете да се кланяте! Трябва да се противопоставите решително на Пекин; да се извърши разнообразяване на веригите за доставки, редуциране на рисковите инвестиции, необходими са координирани целенасочени санкции срещу режима в Пекин и негови ключови служители; търсене на наказателна отговорност за престъпления срещу човечеството, геноцид и нарушения на международни договори. Разпознайте заплахата навреме и направете нещо решително, окажете сериозен отпор!