Критична нощ за Смолян, река Черна повиши опасно нивото си

Бедственото положение, обявено от снощи, е в сила за цяла Смолянска община

Снимки: бТВ

Поредна нощ на проливни дъждове. Тежка е ситуацията в Смолянско. Бедствено положение беше обявено снощи в Смолян заради пороите. Аварийни екипи бяха на крак цяла нощ и следяха непрекъснато нивото на реките, което сериозно се е покачило.

В Смолян в момента не вали, но нощта беше критична за града. Бедственото положение, обявено от снощи, е в сила за цялата Смолянска община.

Има няколко критични точки по река Черна, която значително е повишила нивото си. Откъснато от свлачище е село Киселчово, подкопан е и пътят между селата Смилян и Могилица.

За овладяване на бедствието Щабът за изпълнение на общинския план за защита при бедствия, назначен със заповед на кмета, преминава на непрекъснат режим на работа.

Информацията за хода на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи ще му се докладва през половин час. Забранява се движението и пребиваването на МПС на определени критични участъци. При отказ от доброволно напускане на опасни за живота на гражданите сгради, да се извърши принудително извеждане на същите, се посочва още в заповедта.

Проблеми има в няколко села, като Мугла, където няколко къщи са пред наводняване.

Сложна е и ситуацията и в Смилянското корито. В Арда и Могилица реката е преляла.

В Смолян доброволци развозваха пясък и чували по поречието на река Черна, тъй като има сериозна опасност от преливане. Критични са участниците в Чилингирска махала, в кварталите Райково и Устово.