България ще кандидатства за домакин на европейското по волейбол за мъже през 2026

България ще подаде кандидатура за домакинство на европейското първенство по волейбол за мъже през 2026 г. Решението е взето от управителния съвет на Българската федерация по волейбол (БФВ).

От централата посочват, че първенството ще е от изключително значение, тъй като за първи път в историята петте континентални шампиони ще получат директна квота за олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г.

България беше домакин на европейското първенство за мъже през 2015 г. заедно с Италия, както и на шампионата през 2023, заедно с Италия, Северна Македония и Израел. Миналата година Варна прие мачовете от една от групите, както и четири от осминафиналите и два четвъртфинала. България беше домакин и на световното първенство по волейбол за мъже през 2018 заедно с Италия.

През 2021 г. БФВ спечели домакинство и на на европейското първенство по волейбол за жени заедно с Хърватия, Румъния и Сърбия.

"Досега винаги сме имали политическа и държавна подкрепа за развитието на прекрасния ни спорт. Надявам се, че и сега ще е така", заяви президентът на волейболната федерация Любомир Ганев относно кандидатурата за 2026.

Управителният съвет на БФВ свика редовно общо събрание, което ще се проведе на 26 март. На него ще бъде приет отчетът за дейността през 2023 и бюджетът за 2024 г.