Атлантици с 10 въпроса - тест към бъдещите кметове

Българските граждани имат право на информиран избор

Атлантическият съвет на България изготви тест за партиите и техните кандидати за кметове и общински съветници. Аргументите им са, че често при тези номинации задкулисието и мафията взимат връх, пробутвайки неизвестни, съмнителни лица, които предават интересите на избирателите си, а партиите мълчаливо се оттеглят, наблюдавайки поредния провал.

Поставяйки 10 въпроса към бъдещите кандидати, атлантиците очакват честни и достойни отговори, за да могат гражданите да направят информиран избор.

Вижте пълния текст на позицията си Атлантическият съвет на България: 

ТЕСТ ЗА ПАРТИИТЕ И КАНДИДАТИТЕ ЗА КМЕТОВЕ И ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ

БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ИМАТ ПРАВО НА ИНФОРМИРАН ИЗБОР

Предстои в близките седмици партиите и коалициите да обявят кандидатите си за кметове и общински съветници. Често при тези номинации задкулисието и мафията взимат връх, пробутвайки неизвестни, съмнителни лица, които предават интересите на избирателите си, а партиите мълчаливо се оттеглят, наблюдавайки поредния провал. Примерите в близката ни история са безброй, а излъгани и подведени винаги са гражданите.

Българските граждани имат право на информиран избор. 

Кандидатите, които често ни се предлагат може да се много добри професионалисти, експерти с дипломи и сертификати, титли, успешни в своята сфера. Но важна е цялата им ценностна система и мироглед, както и позициите им по ключови теми за света и България, които ще бъдат  и след години мерило за нравственост, хуманност и демокрация.
Воден от това разбиране Атлантическият съвет на България поставя пред партиите и кандидатите за кметове и общински съветници 10 важни въпроса, които могат да бъдат верен ориентир в бурното политическо море от страсти, интереси и ценности:

1. Трябва ли България да скъса с вековните  руски зависимости?

2. Трябва ли България да бъде неизменен и лоялен  член на ЕС и НАТО?

3. Осъждате ли комунистическия режим и репресивния му апарат ДС като престъпен и античовешки?

4. Трябва ли българската история да бъде изчистена от тоталитарни, русофилски и съветофилски митове, лъжи и легенди?

5. Трябва ли тоталитарните паметници  и символи да бъдат премахнати от обществени места, а градовете, улиците, площадите  и обществените учреждения да носят имената на доказани български герои и родолюбци, а не на терористи, национални предатели и българомразци?

6. Европейски, балкански или евразийски са българските ценности? 

7.  Трябва ли да бъдат забранени всички проруски партии, организации, сайтове, социални групи и страници, докато Русия не се реформира и превърне в демократична страна?

8. Осъждате ли путинова Русия като страна подпалвач на войни, терорист и масов убиец?

9. Трябва ли България да предоставя безрезервно военно-техническа помощ за Украйна, докато не спре войната?

10. Подкрепяте ли създаването и прилаганото на Закон за лустрация против корупцията?

Атлантическият съвет на България и гражданите очакват открити и честни отговори, от достойни и свободни кандидати, които не се крият зад чужди интереси и договорки.