Атанас Русев: Признак за политическата корупция са постоянните скандали, които ни заливат

Пик на корупцията през 2023 г. - 35% от гражданите са участвали в корупционна транзакция

Атанас Русев

Атанас Русев

През 2023 г. корупцията в България отбелязва своеобразен пик за последния четвърт век. Това показва  доклад на Центъра за изследване на демокрацията, базиран на проучване сред гражданите и бизнеса.

„35% от гражданите са участвали в корупционна транзакция и 20% от бизнеса“, заяви пред бТВ Атанас Русев, директор на програмата "Сигурност" към центъра.

Той посочи като фактори за влошаването на ситуацията политическата нестабилност през последните три години, недовършената съдебна реформа и факта, че голяма част от контролните органи са с изтекъл мандат и непопълнен състав. Според него хората, работещи в тези органи, може би се притесняват за мястото си и кариерата си.   

По думите му обаче това може да обясни административната корупция, но не обяснява политическата.

Атанас Русев поясни, че показател за политическата корупция са постоянните скандали, които ни заливат.  

Той посочи, че само от началото на 2024 г. по върховете на държавата са избухнали два големи скандала с привкус на корупция, а назад във времето са десетки.

По думите му, разследването в митниците има силен политически привкус – и директорката на митниците, и главният секретар на МВР са имали „не особено регламентирани контакти с лица със спорна репутация“.

Русев коментира, че корупцията се усеща всекидневно по качеството на услугите, които получаваме, също и по това, че икономиката ни не расте толкова бързо, колкото би могла.