Асен Василев проговори за скандала в Агения "Митници"

Той категорично отрече при него да са идвали трафикантите Димитрови

Асен Василев

Асен Василев

Асен Василев отрече докато е бил министър на финансите при него са идвали Стефан и Марин Димитрови. Това стана по време на изслушване на бившия министър на финансите  във Временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници".

Изявлението му бе в отговор на въпрос на Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, която обяви, че има постъпили данни, че двамата обвиняеми са посещавали Министерството на финансите.

"Данните са, че Стефан и Марин Димитрови са посещавали 2 или 3 пъти финансовото министерство. Те не са записани официално, но са посрещнати и въведени от експерта от политическия кабинет на министъра Лъчезар Ставрев, който е известен като ваш личен шофьор. Кой ви се обади да ги посрещнете, кой ви ги изпрати?", запита Назарян бившият финансов министър, предаде "Дарик".

"Тези лица не са посещавали МФ и не съм се срещал с тях. Новият министър го потвърди пред тази комисия. Нека да ви обясня как става влизането във финансовото министерство. Човек трябва да е записан в моята програма и без да е минал през личния ми секретар, шансът за среща с мен е нулев. Вратата е с пропуск, има камери. Тези лица чухме от ДАНС, че са наблюдавани от 2022 г. - ако е така, ДАНС трябва да разполага със записи и данни за тяхното посещение", обясни пред депутатите Асен Василев.

Бившият финансов министър обяви пред депутатите, че рентгените на "Капитан Андреево" не са работили по време на служебното правителство на Румен Радев. "Там беше като разграден двор. Пропуските бяха хартиени, нямаше контрол на достъпа - не може да се проследи кой пропуск е валиден, кой не", каза Василев.

"Не е работа на министъра на финансите всеки ден да гледа за този или онзи каналджия. Работата му е да задава общата рамка и да гледа за пропуски в работата. По повод влизането в Шенген имахме среща с Гранична полиция, с митниците, с МВР. И се установи, че е разграден двор. В Капитан Андреево нямаше камери, издадени са пропуски на частни лица и фирми, които не се проверяват от МВР и ДАНС за съпричасност към евентуални престъпления както се правят профили на митническите служители", описа каква обстановка е заварил по граничните пунктове Асен Василев. По думите му част от товарите, пристигащи с товарни влакови композиции не е можело да се проверяват, тъй като няма нужните за целта рампи, предаде БГНЕС.