Акушерките настояват за по-високи заплати и самостоятелна практика

Законово да се регламентират грижите свързани с периода преди раждането, след него и патронажни грижи в извънболничната помощ

Снимка: архив

Снимка: архив

Акушерките настояват началното им възнаграждение да е най-малко три минимални заплати. Това е едно от исканията, които обсъдиха участниците в дискусионен форум "Акушерката - подценената професия", предаде "Дарик".

Специалистите настояват още за нормативни промени, чрез които законово да се регламентират грижите свързани с периода преди раждането, след него и патронажни грижи в извънболничната помощ за подрастващи, за бременни, за млади майки и новородени деца.

Друго искане, около което се обединяват акушерките, е изработването на стандарт с точни и ясни права, задължения и компетенции на хората от професията. Въвеждане на законодателна възможност за самостоятелна акушерска практика в извънболничната помощ, подобно на тази, която извършват специалистите по дентална медицина, гарантирано продължаващо обучение, както и достойно заплащане на труда им.

Антоанета Димитрова, зам.-председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи посочи предизвикателствата в професията акушер. 

Те са свързани с: неравнопоставеност заради различния статут на собственост на лечебните заведения; работа на повече от едно място; вменяване на несвойствени задължения; нарушен баланс на труд и почивка; емоционално изтощение; липса на кадрова политика; невъзможност за допълнително обучение за усъвършенстване заради ангажираност; липса на законов регламент по професионалното направление; неуважение на професията и недостатъчна политическа ангажираност.

По думите на Димитрова всичко това води до негативни последици за системата и за здравето на обществото.

Исканията на акушерките ще бъдат изпратени до президента, до председателя на парламентарната комисия по здравеопазване, до министъра на здравеопазването, до омбудсмана и до синдикатите.