Отиват на съд 4-ма от протестиращите срещу "Нощни вълци"

Четирима души от сблъсъка тази сутрин пред бургаската бензиностанция на ОMV ще бъдат дадени на съд за дребно хулиганства. Това е съобщила прокуратурата в Бургас, цитирана от "Дневник".

Тази сутрин на бензиностанцията възникна конфликт между група привърженици на патриотичната паравоенна организия "Български войнски съюз" влезе в конфликт с протестиращи срещу преминаването през града на приближената до президента на Русия Владимир Путин рокерска група "Нощни вълци".

Според привържениците на воинския съюз те били нападнати от "30 агенти на украинските спец.служби-провокатори", Според тяхната версия били нападнати "няколко жени, наши симпатизантки, и придружаващите ги мъже", а в "провокацията" били включени и "партията на Местан и турски агенти", както и "престъпна пасмина от соросоиди и агенти на Ердоган". Според очевидци обаче, между които и репортер на "Дневник", протестиращите срещу рокерското шествие от Русия са били тласкани по земята, ритани и нападани с електрошокови палки.

Бургаската районна прокуратура информира, че конфликтът между двете групи е преминал в сбиване и късане на дрехи.

Лицата, провокирали конфликта, са установени и задържани, информира държавното обвинение.

На четирима с инициали Иво Д, Иван И. ,Атанас М. и Евгений Щ. са съставени актове за дребно хулиганство Материалите са внесени в районния съд, където ще бъде разгледано делото. Районната прокуратура Бургас в Бургас обаче настоява, че става дума за престъпление по Наказателния кодекс и ще иска четиримата да бъдат съдени по наказателния кодекс за по-тежкото провинение - хулиганство.

Организацията "Протестна мрежа" написа във "Фейсбук", че зад инициалите И. П. се крие нейният член Иван Панчев, а във видеото от конфликта се вижда, че той е ритан. Според Протестна мрежа той ще бъде съден заради това, че носел провокативен плакат. Според "Клуб Z" на съд отиват по двама души от двете групи.

"Вълците" се очаква да пристигнат утре в София като общински съветници от Реформаторския блок вече настояха проявите им да бъдат забранени, защото създават опасност за обществения ред.

Междувременно Министерството на външните работи съобщи, че дипломатическите представителства на България в Руската федерация не са издавали визи за руски граждани, принадлежащи към мотоклуб "Нощни вълци". Представителите на клуба са влезли на територията на България с шенгенски визи. Те не фигурират в забранителните списъци на ЕС, се казва в съобщението.