Парламентът бламира антикорупционния закон на Меглена Кунева

Според вицепремиера той трябва да се приеме от ДПС и БСП като закон на целия парламент

Народното събрание не прие антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева. „За” гласуваха 78 народни представители от ПГ на ГЕРБ и Реформаторския блок. От БСП 38 бяха против, а един се въдържа. 33 народни представители от ДПС бяха против, 11 от ПФ, двама от БДЦ бяха против, а 5 се въдържаха. По десетима депутати от „Атака” и АБВ гласуваха против.

Антикорупционният закон предвиждаше създаване на Национално бюро за предотвратяване на корупцията, което ще проверява имуществото и конфликта на интереси по високите етажи на властта. То ще обединява и доразвива функциите на Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и дирекцията на Сметната палата, която събира и проверява имуществените декларации. По време на дебатите в пленарна зала критики по него се чуха не само от опозицията, но и от депутатите от Патриотичния фронт и АБВ.

Преди това тя заяви от трибуната: "Ако подозираме, че този антикорупционен закон ще бъде изкривяван от законодателната или изпълнителната власт, това няма да доведе до добър край".  Във връзка с изказването на независимия депутат Велизар Енчев, който по-рано изрази притесненията си, че много хора прехвърлят имотите си на непълнолетни лица и те не могат да се проверяват вицепремиерът обясни, че по Чл. 38 ал. 5 е казано, че при задълбочена проверка лица могат извън посочените 18 години да бъдат проверявани. „Този закон може да бъде подкрепен на първо четене с различна подкрепа. Надявам се, че ще има подкрепа от партиите, които подкрепят правителството. Нямаме различия по необходимостта на закона. Надявам се опозицията да види закона не като на правителството, а като на този парламент“, заяви Кунева.