​Сугарев: Докато Делян Пеевски е свещена крава, не чакайте справедливост за КТБ

Фалитът на банката е изкуствен, най-голяма вина за това носят БНБ и главният прокурор

Справедливостта за аферата КТБ няма да възтържествува, докато Пеевски е свещена крава, а главният прокурор не арестува себе си за това, че допусна да се случи тази най-голяма кражба в историята на човечеството. Това заяви в ефира на Би Ти Ви Едвин Сугарев, посветил на тази тема последната си книга „Аферата КТБ“.

Най-краткото определение, което може да бъде дадено според него е: Банка на властта, която се е крепяла на политическа корупция, осребрявайки сделката медиен комфорт с преференции за самата нея.

Сугарев е категоричен, че нейното спасяване е било напълно възможно, със загуба от няколко стотин милиона само. Фалитът й е предизвикан изкуствено и главната вина за това имат БНБ и прокуратурата.

За мен е абсолютен парадокс фактът, че КТБ купува ТБ „Виктория“ на 11 юни, когато вече е започнала атаката срещу нея. За да се осъществи тази сделка, трябва да се направи одити, за който БНБ дава разрешение. Тогава БНБ каза, че всичко е наред в банките, включително и в КТБ. Целият проблем е, че БНБ няма как да разбере доколко е болна или не КТБ, защото има 5 000 кредитни досиета, които трябва да бъдат обследвани в тези първи 15 дни. Две банки са поставени в една и съща ситуация – КТБ и ПИБ – предвид лоши практики, които са констатирани. За ПИБ има държавна намеса за спасяването, а в другия случай – обратно, да бъде фалирана. И това става по поръчка на единият, който има интерес в КТБ и е един от кукловодите на Орешарски – Пеевски. Целта е ясна - да се купят на безценица активите на КТБ, които са в размер на 7 млрд. В момента тези активи се заграбват и един от тези, които вече са се възползвали е, например, Бисер Лазов, коментира поетът политик.

Едвин Сугарев сподели, че за него най-фрапиращото в тази афера е, че при разпадането на модела КОЙ българските институции са застанали на страната на единият от свързаните с КТБ и против другия, визирайки Делян Пеевски и банкера Цветан Василев.

Ние не сме излезли от модела „КОЙ“ и това е страшното. Затова президентът е прав като казва, че ако не изчетем докрай досиетата КТБ, няма да излезем от този преход, посочи Сугарев.