Хиляди срещу Г-7, протестиращите ще се придвижат до границата с Испания, придружавани от 3 хил. полицаи

Жълти жилетки и анархисти заплашват срещата във Франция

Френската полиция започна засилване на мерките за сигурност в курортния град Биариц, който ще бъде домакин на срещата от високо равнище на Г-7, предава AFP.

Повече от 10 хил. въоръжени полицаи се очаква да пазят лидерите на страните от формата.

Биариц е популярна туристическа дестинация в Югозападна Франция, който по принцип е пълен с туристи по това време на годината. Вместо това историческият център на града сега е отцепен в очакване на президента на САЩ Доналд Тръмп и другите лидери на седемте най-развити икономически страни, които ще проведат поредица от срещи в курортния град. 

„Целта е да осигурим максимална безопасност, като причиним възможно най-малко пречки. Няма да толерираме никакви размирици. Ако това се случи, ще реагираме“, заяви вътрешният министър на Франция Кристоф Кастанер. 

Въпреки, че френските власти забраниха демонстрациите в Биариц, все още има притеснения от страна на противоправителствената организация „Жълтите жилетки“ и от страна на местни анархисти. 

По-рано тази седмица петима души бяха арестувани за публикуване на съобщения в интернет, които окуражават нападения срещу полицията по време на срещата от високо равнище.

Протести, разрешени от правителството все пак ще има, но в тях ще вземат участие благотворителни организации, природозащитници и леви групи, и те ще се проведат на 30 километра от Биариц, където лидерите ще се срещнат. 

Очаква се хиляди протестиращи да излязат на митинг, който ще се придвижи до границата с Испания, като те ще бъдат придружавани от 3 хил. полицаи. 

Въпреки това няколко групи на „Жълтите жилетки“ обещаха също да протестират на няколко места, а други протестни групи заявиха, че ще има актове на "гражданско неподчинение" преди срещата.
В протестите на "Жълтите жилетки" по-рано имаше ранени, а използваните от полицията гумени куршуми и шокови гранати бяха критикувани от правозащитни организации. 

Еманюел Макрон заяви тази седмица, че иска да „премисли някои от методите за намеса“, които френската полиция използва.