Зелените: Искаме разсекретяване на доклада на БАН за АЕЦ "Белене", има договорка с руснаците

От БАН са се опитали да докажат жизнеспособността на проекта и въпреки всичко не са успели, смята експерт

 Разсекретяване на доклада на БАН за проекта АЕЦ "Белене" и своевременно оповестяване на данни за повишено количество на радиоактивни елементи във въздуха поискаха представители на Партия "Зелените" и Фондация за околна среда и земеделие /ФОСЗ/ на  пресконференция, предаде БТА

Правителството очевидно има договорка да строи АЕЦ "Белене", най-вероятно с руснаците. Това е причината да се натиска БАН да излезе с нереални фалшифицирани данни и прогнози. Това мнение изразиха  Зелените относно медийните публикации, че е имало натиск за смекчаване на доклада за "Белене". Те изразиха очакванията си, че Българската академия на науките ще поиска разсекретяване на финалния вариант, за да се сравни какво се е появило след 15 септември, когато БАН предава доклада на БЕХ и енергийното министерство в края на септември 2017.

Според експерта към "Зелените" Петко Ковачев докладът, който БАН представи като финален, не може да се приеме, защото вътре има доста "шикалкавещи в дългите текстове твърдения". "БАН са се опитали да докажат жизнеспособността на АЕЦ "Белене" и въпреки всичко не са успели", заключи той. "

Очаквам АЕЦ "Белене" да приключи като тема у нас. Във всеки момент, в който говорим за него, някой някъде източва пари - за проучвания, анализи и т.н. Това нещо трябва да приключи", категоричен беше Ковачев. След него думата взе съпредседателят на "Зелените" Владислав Панев, които заяви, че централата няма как да се съществува без субсидии от държавата.

Като други рискове пред АЕЦ "Белене" той определи геополитиката и и екологията. "Връзваме се за един доставчик на енергия за още десетилетия напред.  Единственият начин, по който Русия ще ни държи в зависимост, е през нови ядрени мощности", заяви той. Относно екологията Панев добави, че една ядрена централа означава още тонове отпадъчен боклук, като по негови думи тези разходи по съхранение.