Започват разкопки на тайнствената крепост Букелон

Благодарение на добрите приходи през първото шестмесечие на годината, Националният исторически музей (НИМ) разширява постепенно археологическата си кампания.

Благодарение на добрите приходи през първото шестмесечие на годината, Националният исторически музей (НИМ) разширява постепенно археологическата си кампания.

 След крепостта Белоградец, Ивайловградско, НИМ ще започне и разкопки на крепостта Букелон край село Маточина - на няколко десетки метра от турската граница.

По време на Студената война цялата зона наоколо е минирана и никой няма достъп до крепостта.

Крепостните стени са заемали обширно плато на един от граничните хълмове с Византия. Очевидно е била средищна крепост, седалище на военно-административен управител на крепостта, тъй като има огромен донжон (феодален замък), запазен на височина от 18 метра.

Крепостта, от която за съжаление са запазени само основите под земята, е смятана за команден пункт на кан Крум в 813 г. преди победната битка при Версиникия и на цар Калоян в 1205 г. преди битката при Адрианопол. Смята се, че тук е преспал за първа нощ като пленник император Балдуин.

Букелон се споменава за последен път в 1328 г. По това време крепостта е в границите на Византия и е превърната в средище на ловните полета на император Андроник III Палеолог. Българският цар Михаил Шишман е съпруг на сестрата на императора  –Теодора, преди това съпруга на цар Светослав Тертер (1300 – 1321 г.). Между двете държави цари безметежен мир.

Неочаквано византийският флот превзема Созопол. Императорът се оправдава пред шурея си, че созополските гърци, мнозинство от населението в града, поискали да живеят във Византия. Уверява, че нямало да разширява настъплението, че това не означавало война…

Михаил Шишман бил сравнително кротък човек. Преценил, че ако вдигне армията и атакува добре укрепения почти островен град, ще загуби към 3000 войници. и бил склонен да се примири.
Царицата обаче казала, че е въпрос на престиж за България да си върне Созопол.

Теодора подсказала на Михаил Шишман как да избегне големите загуби при щурм на Созопол. Дала идея конницата да завладее Букелон и с преговори да го замени за Созопол.
Въпросът с престижа сега щял да мъчи императора. Така и станало. Конен български полк разгромил незначителната стража при Букелон, изпил запасите на отлежало вино от избата на императора, избил и изял голяма част от елитните животни. Императорът се съгласил на преговори и заменил Созопол за Букелон.
 
Разкопките ще се ръководят от гл. асистент д-р Мариела Инкова, една от най-добрите археоложки на НИМ.