Задържан е осми заподозрян за атентата в Москва

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Осмият заподозрян за атентата в покрайнините на Москва е бил задържан от съд в руската столица, съобщи пресслужбата му в Телеграм. Предполагаемите нападатели бяха арестувани на 23 март, предаде АФП.

"Московски съд остави в ареста още един участник в терористичното нападение срещу "Крокус Сити Хол" - концертната зала, в която на 22 март загинаха най-малко 139 души, съобщиха съдебните власти, без да дават подробности за обвиненията срещу това лице.

Атентатът беше най-смъртоносният в Русия от около 20 години насам и най-тежкият, за който джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИДИЛ) се е обявила на европейска земя.

Руският президент Владимир Путин за първи път призна, че нападението е извършено от "радикални ислямисти", като същевременно продължи да посочва украинската следа, отхвърлена от Киев и Запада.

Четиримата предполагаеми нападатели бяха арестувани на 23 март и ги очакват доживотни присъди.

Поне един от тях е от Таджикистан, държава в Централна Азия.

Други трима заподозрени бяха задържани на 25 март. Според агенция „Риа Новости“ те са баща и двама от синовете му, единият от които е роден в Таджикистан и има руско гражданство.

Според властите осмият заподозрян е от Киргизстан - централноазиатска държава, съседна на Таджикистан. По данни на агенция Интерфакс той е на 31 години и има руско гражданство.

По време на изслушването той е заявил, че не познава подсъдимите, обвинени в планиране на нападението, и не е знаел за плановете им, според Интерфакс.

Заподозреният е цитиран да казва, че "имал нужда от наемател", тъй като бил наел апартамент. /БГНЕС